Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη με οινοπαραγωγούς της Ημαθίας αύριο το μεσημέρι

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην περιοχή της Βεργίνας, στο Κτήμα Καλαϊτζή, και θα έχει συνάντηση με οινοπαραγωγούς της Ημαθίας.

Συνάντηση με τους οινοπαραγωγούς της Ημαθίας θα έχει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στο Κτήμα Καλαϊτζή.

Το κτήμα βρίσκεται στη Βέροια και σε απόσταση μόλις 2 χλμ., από τη Βεργίνα, στο Μετόχι Προδρόμου και διαθέτει ξενώνα και αμπελώνα, με δική του παραγωγή της εμβληματικής τοπικής ποικιλίας του ξινόμαυρου.



Η συνεννόηση για το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τους Ημαθιώτες οινοπαραγωγούς κλείστηκε από την Αθήνα, ενώ έχουν ενημερωθεί από την τοπική ΝΟΔΕ και «γαλάζια» στελέχη της περιοχής.

Οι οινοπαραγωγοί θα θέσουν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα που τους απασχολούν.



Σημαντικό ζήτημα, που ήρθε προ ημερών στην επικαιρότητα είναι η άρση των άδικων, όπως τα χαρακτηρίζουν, για την Ημαθία, κριτηρίων χορήγησης αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, που υφίστανται από το 2015, αλλά και τον κατ' εξαίρεση πολλαπλασιασμό της χορήγησης νέων αδειών φύτευσης κατά τη νέα κατανομή του 2020.

Ο νομός από το 2015 εξαιρείται από τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης και δεν εγκρίθηκε ούτε μισό στρέμμα από τα 186 που είχαν ζητηθεί και πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ το θέμα έφεραν και οι τοπικοί βουλευτές στη Βουλή.

Η Ημαθία άλλωστε είναι η σημαντικότερη ζώνη παραγωγής ερυθρών οίνων ΠΟΠ, την ώρα που η ελληνική οικοπαραγωγή μειώνεται ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, που κοινοποιήθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2019 η οινοπαραγωγή είναι μειωμένη κατά 10,18% και μάλιστα σε σύγκριση με το 2000 η μείωση ανήλθε στο 34,63% και η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας στο 20%.