Skip to main content

Συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν - «Στήριξη από ΗΠΑ για τα F-16», λέει η Άγκυρα

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών F-16, λέει η Τουρκία.

Συνάντηση είχαν την Τρίτη στο περιθώριο της Συνόδου της G20 o Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων ζητήματα εμπορίου και ασφαλείας, περιλαμβανομένης και της επιβεβαίωσης της στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16.

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών F-16.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να εξέφρασε τα συλλυπητήριά του απευθείας στον κ. Ερντογάν, σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, για την οποία την Τρίτη η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ, προκαλώντας και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Eπιπλέον, σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία, κατά τη συνάντηση, στην οποία αξιολογήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειές του να λύσει το πρόβλημα στον διάδρομο σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ξαναρχίσει η ναυτιλία.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη συνεχή στενή συνεργασία των χωρών τους σε θέματα του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι τα δύο βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η τρομοκρατία και ο διάδρομος των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμάται ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Τούρκου ομολόγου του για την ανανέωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη σημασία του ρόλου της Άγκυρας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας (προφανώς και της Φινλανδίας) στο ΝΑΤΟ.

Από την τουρκική πλευρά, παρόντες στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο υπουργός Οικονομικών Νεμπατί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαχίτ Κιριστσί.

Αργότερα, ο κ. Ερντογάν επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.