Skip to main content

Συνάντηση Μπλίνκεν-Κασουλίδη: Δέσμευση ΗΠΑ για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του στην Ουάσιγκτον - Στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό - Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη για την επιστροφή του στο υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες τεχνολογίες μέσω της επικείμενης υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και τεχνολογία.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, ο υπηρεσιακός βοηθός υπουργού για ενεργειακούς πόρους, Χάρι Κάμιαν και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα νότιας Ευρώπης και Καυκάσου, Έρικα Όλσον.

Πηγή: ΑΠΕ