Skip to main content

Συνάντηση Μπόλαρη-Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βενετία

Ο υφυπουργός συνόδευσε τον κ.κ. Βαρθολομαίο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του παρουσία ελληνικών αρχών.

Στη Βενετία μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης όπου πραγματοποίησε επίσκεψη ενημέρωσης και συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ήτοι την Διοικούσα Επιτροπή, την Εποπτική Επιτροπή και τον Διευθυντή.

Ο σκοπός της συνεργασίας αφορά την υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και τη λειτουργία του Ινστιτούτου στα πρότυπα και ποιοτικά επιστημονικά επίπεδα των καλυτέρων αντίστοιχων ιδρυμάτων διεθνώς ενώ επείγουσα κρίνεται η ψηφιοποίηση των εγγράφων και κωδικών του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας.

Στα πλαίσια αυτά υπήρξε συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Ζαφειροπουλο και το Δ.Σ. της Κοινότητας Βενετίας, με την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ιταλια κα. Αθανασίου, και τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία. Ο υφυπουργός επισκέφτηκε εθιμοτυπικώς την έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας και είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κκ. Γεννάδιο, με τον οποίο συζήτησε για τις προκλήσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιταλία, την οργάνωση των 74 ενοριών της, την οικουμενική διάσταση του έργου της και τις σχέσεις με τους Ρωμαιοκαθολικούς και το Ιταλικό κράτος.

Το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου, ο κ. Μπόλαρης υποδέχθηκε, στο αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο συνόδευσε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του, στην οποία παρέστησαν, πέραν του ιδίου του υφυπουργού, η πρέσβης στη Ρώμη, κυρία Τασία Αθανασίου, ο πρόεδρος της Εποπτικης Επιτροπής και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου.