Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω ελπίδων ότι θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με τη Β. Κορέα.

Συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να έχουν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ελπίδων ότι θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με αυτή της Βόρειας Κορέας με σκοπό να τερματιστούν τα προγράμματα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Όπως διευκρίνισε η Κο Μιν-τζουνγκ, εκπρόσωπος του Μουν Τζε-ιν, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφος στον Κυανό Οίκο. Σεούλ και Ουάσινγκτον δεν έχουν πάντως ορίσει ακόμη την ημερομηνία της συνάντησης των Μουν και Τραμπ στη διάρκεια του ταξιδιού του νοτιοκορεάτη προέδρου στη Νέα Υόρκη (22α-26η Σεπτεμβρίου).

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ημέρες αφότου η Πιονγιάνγκ κατέστησε σαφές πως είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, κάτι που η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό». Οι διαπραγματεύσεις πρακτικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης Συνόδου Κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, αλλά οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επαναληφθούν σε συνάντησή τους στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει εκ νέου τον Κιμ μέσα στη χρονιά. Θα πρόκειται για την τέταρτη φορά που θα συναντηθούν, μετά την ιστορική πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη.

Η καθαίρεση του Τζον Μπόλτον, Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά ορισμένους αναλυτές ενδέχεται να διευκολύνει την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντως όχι τη διαπραγμάτευση καθεαυτή. Η Πιονγιάνγκ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να αρχίσει να αίρει σταδιακά τις κυρώσεις που της επιβάλλει προειδοποιώντας πως η διαδικασία ίσως τερματιστεί αμετάκλητα αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει νέα προσέγγιση. Ωστόσο η κυβέρνηση του Τραμπ παραμένει αμετακίνητη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι τώρα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ