Skip to main content

Συνάντηση στο ΥΜΑΘ για την αποκατάσταση μνήμης Θεσσαλονικέων Εβραίων

Η σημερινή συνάντηση επιθυμούμε να αποτελέσει μια αρχή για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων συμπολιτών μας, τόνισε η κ. Νοτοπούλου.
Η διαγραφή των Εβραίων συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής δυνάμει της διαταγής του Γερμανού Στρατιωτικού Διοικητή Θεσσαλονίκης-Αιγαίου. Σύμφωνα με τη διαταγή αυτή, όσοι Ισραηλίτες ήταν μέλη οποιουδήποτε φορέα (επιμελητήρια, σωματεία, νομικά πρόσωπα, επαγγελματικοί και επιστημονικοί σύλλογοι κ.ο.κ.) έπαυαν να είναι μέλη αναδρομικά από 25.2.1943.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΜΑΘ, στην εισήγησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε πως «είναι χρέος μας να ρίξουμε φως σε αυτή την πτυχή της ιστορίας της πόλης. Η σημερινή συνάντηση επιθυμούμε  να αποτελέσει μια αρχή για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων συμπολιτών μας. Η  διαγραφή τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα αγκάθι  στην συλλογική μνήμη, αλλά και ανοικτή πληγή  στην ψυχή των απογόνων τους».
 
Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, συμφώνησαν πως πρόκειται για ζήτημα βαρύνουσας σημασίας για την ιστορική μνήμη της πόλης και δεσμεύτηκαν στα επόμενα βήματά τους. 
 
Αρχικά, η απόφασή τους για καταδίκη της διαγραφής και αποκατάσταση της ηθικής τάξης θα εκφραστεί με την υπογραφή κοινής διακήρυξης εν όψει της 27ης Ιανουαρίου, Ημέρας  Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Κατόπιν, οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη θα αποφασίσουν μετά από συνεδρίαση των διοικητικών τους οργάνων τους επιμέρους τρόπους  αποκατάστασης των θανόντων μελών τους. 
 
Στη συνάντηση συμμετείχε η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο κ. Σαλτιέλ, ο κ. Χεκίμογλου Έφορος του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης, η κ. Μωυσή Έστερ νομική σύμβουλος της Ισραηλιτικής κοινότητας, η κ. Γούλα πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Σταύρου Αντιπρόεδρος ΣΒΒΕ, ο κ. Βλαχογιάννης Ά αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, ο κ. Καπνοπώλης πρόεδρος του ΒΕΘ , ο κ. Μαρμαρινός αναπληρωτής πρόεδρος, ο κ. Μπίλιας πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ , ο κ. Ευγενίδης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Καμπάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιωάννου Β’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ντούγκας Ταμίας ΔΣΘ καθώς και εκπρόσωποι του ΟΛΘ και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.