Skip to main content

«Ναι» με αστερίσκο από Κεφαλογιάννη σε ΚΑΣ για Ακρόπολη και Gucci

Τι δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ για τηn απόφαση να μην παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον οίκο μόδας Gucci.

Λανθασμένη χαρακτήρισε τη διαχείριση του ζητήματος της μη παραχώρησης του Παρθενώνα στον οίκο μόδας Gucci, αν και στην ουσία συμφωνεί με την απόφαση του ΚΑΣ, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν και η Αμφίπολη, για την οποία ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν τα έργα εντός του 2017.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Κεφαλογιάννη συναντήθηκαν για περισσότερη από μια ώρα, με αντικείμενο τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία.

Αναφορικά με την Αμφίπολη, ο περιφερειάρχης εξήγησε στην κ. Κεφαλογιάννη ότι ένα σύνολο αναγκαίων παρεμβάσεων θα αρχίσει να υλοποιείται από φέτος, ενώ η Περιφέρεια διαθέτει συνολικά 2,5 εκ. ευρώ για την αναστύλωση, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου, προκειμένου να γίνει επισκέψιμο.

Παρθενώνας

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση να μην παραχωρηθεί στο γνωστό οίκο μόδας ο Παρθενώνας, η κ. Κεφαλογιάννη είπε: «Υπάρχουν κάποια μνημεία όπως ο Παρθενώνας, που είναι εκτός συναλλαγής, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπάρχουν όμως πάρα πολλά μνημεία και χώροι σε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο στην Αθήνα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να μπορούμε να τα διαθέσουμε πάντα με κανόνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να γίνονται εκδηλώσεις και διάφορες άλλες, τέτοιου είδους ενέργειες. Θεωρώ ότι ήταν πολύ λάθος η διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού καθώς η πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε με ένα θέμα και το άφησε να φτάσει στο να γίνει ένα θέμα που απασχόλησε τη δημοσιότητα χωρίς να έχει προηγουμένως κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Στο παρελθόν έχουν υποβληθεί τέτοιου είδους αιτήματα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει ασχοληθεί και έτσι και βρέθηκαν συμβιβαστικές λύσεις και δεν χρειάστηκε να υπάρξει αυτή η αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε ακριβώς από την ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού. Επειδή το ΚΑΣ είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας στον οποίο συμμετέχουν έγκριτοι κορυφαίοι αρχαιολόγοι της Ελλάδας θα έπρεπε όλοι να δείχνουμε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σεβασμό στους θεσμούς.

Αμφίπολη

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κ. Κεφαλογιάννη για τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας, που στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) υλοποίησε τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον τουρισμό παρεμβάσεις ύψους 41 εκ. ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ, όπου σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είμαστε πάλι πρώτοι και μάλιστα μία από τις πρώτες πέντε Περιφέρειες πανευρωπαϊκά που απορρόφησαν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ενημέρωσα την κ. Κεφαλογιάννη για τα σημαντικά μικρά και μεγάλα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία στο χώρο του πολιτισμού και στις επτά Περιφερειακές μας Ενότητες και στο Άγιον Όρος, με προμετωπίδα το νέο Μουσείο της Βεργίνας που θα ολοκληρωθεί, αλλά και τα σημαντικά έργα συντήρησης και ανάδειξης της Αμφίπολης ύψους 1,5 εκ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον ενός εκ. ευρώ από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας. Μέσα από τα χρήματα αυτά θα αναστηλώσουμε, θα αποκαταστήσουμε, θα συντηρήσουμε και θα αναδείξουμε το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, ώστε να γίνει επισκέψιμο στους πολίτες. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για τις δομές σύγχρονου πολιτισμού που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Biennalle, Photobiennale, Διεθνή Έκθεση Βιβλίου κτλ.), όπως και άλλες μορφές πολιτισμού σε όλη την Περιφέρεια, όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, Νάουσας, Κιλκίς κ.ά. Έδωσα στην κ. Κεφαλογιάννη και έναν οδηγό των έργων που έχουμε υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στον πολιτισμό σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την περιοχή μας πολιτιστικά, ώστε σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που κάνουμε και στον τουρισμό να πετύχουμε η Περιφέρειά μας να είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα κυρίως σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους. Κάτι που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, αφού είχαμε αύξηση κατά 300% στην επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, απόδειξη ότι οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Σε αντίθεση με το υπουργείο Πολιτισμού που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία συγκροτημένη πολιτική για το πώς θα αναδείξει τον πολιτισμό στη χώρα και πώς θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει για την ανάπτυξη, διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, στόχους και στρατηγική, για το πώς θα αξιοποιήσει το πολιτιστικό απόθεμα της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου όχι μόνο να λειτουργήσει αυτό σαν ένας φάρος για την εθνική αυτοπεποίθηση (την οποία όλοι πρέπει να ανακτήσουμε), αλλά κυρίως το πώς θα δημιουργήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές σε μια Περιφέρεια, που κινείται τα τελευταία χρόνια με πολύ σημαντικούς ρυθμούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος», είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

Ειδικά για την Αμφίπολη η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με το Υπουργείο συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να στηρίζει τις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, ενός εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του με την ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού. Ευτυχώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να διατηρεί το όραμα να δει το χώρο αυτό να γίνεται επισκέψιμος και χάρηκα ιδιαίτερα που ο Περιφερειάρχης με τη δική του επιμονή, τόσο από κοινοτικά όσο και από διευρωπαϊκά κονδύλια, κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Όλοι θέλουμε να δούμε το μνημείο και το αρχαιολογικό αυτό χώρο να αναδεικνύεται, να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης και κυρίως να γίνεται επισκέψιμος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία χώροι εξαιρετικά σημαντικοί που γίνονται επισκέψιμοι με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας».

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε επίσης ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να συνδυαστεί ο πολιτισμός, το πολιτιστικό απόθεμα, με τον τουρισμό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες.

Επίσης, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα του σύγχρονου πολιτισμού», ενώ είπε ότι «η πολιτιστική διπλωματία δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία δύο χρόνια».