Skip to main content

Συνάντηση βιοτεχνών - Ευθυμίου για προβλήματα της επιχειρηματικότητας

Η κ. Ευθυμίου άκουσε τις παρεμβάσεις των επιχειρηματιών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν μέλη της επιμελητηριακής ομάδας του ΒΕΘ «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες» με την πολιτευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην δημοτική σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

Η κ. Ευθυμίου άκουσε τις παρεμβάσεις των επιχειρηματιών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τα capital controls, αλλά και γενικότερα την αντιεπιχειρηματική και αντιαναπτυξιακή –όπως τη χαρακτήρισαν οι παριστάμενοι επαγγελματίες- πολιτική της κυβέρνησης.  

«Οι κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων μηνών έχουν φέρει σε πλήρες αδιέξοδο την επιχειρηματικότητα της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της επιμελητηριακής ομάδας στο ΒΕΘ «Ένωση Βιοτεχνών- Νέοι Ορίζοντες» και ταμίας του ΣΕΘ, Ιωάννης Φωτιάδης υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα οδηγείται πλέον σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων που θα σημάνει την επιπλέον απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι και να γίνει πράξη η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα.

«Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει καταδείξει πως ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν γίνεται και πως η "συνταγή’’ της αύξησης των φόρων και της επιβολής νέων επιβαρύνσεων είναι αδιέξοδη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως επίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί η δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω του ΕΝΦΙΑ και ο καταλογισμός δυσβάσταχτων ποσών για βιοτεχνικούς και επαγγελματικούς χώρους, καθώς και ξενοδοχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης και υπογράμμισε ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα έρθει χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και χωρίς εισροές ξένων κεφαλαίων που –με τη σειρά τους- προϋποθέτουν χαμηλούς φόρους και σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον».

Με την άποψη αυτή συμφώνησε η Άννα Ευθυμίου τονίζοντας, ότι η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται και στην ατζέντα της ΝΔ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη η οικονομία και η αγορά.

Στη συνάντηση –που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΘ0 επίσης συμμετείχαν μέλη της επιμελητηριακής ομάδας «Ένωση Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες» και εκπρόσωποι σωματείων και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Ανδρονάκης, Χρήστος Αραμπατζής, Σάββας Μουρατίδης (πρόεδρος των επιγραφοποιών) Βασίλης Σταματιάδης (πρόεδρος του σωματείου συνεργείων αυτοκινήτων, Κυριάκος Τσαλταμπασίδης.