Skip to main content

Συνάντηση Βούγια–Λεκάκη - Τι συζήτησαν, πόσο πιθανή είναι η συνεργασία

Η χθεσινή συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και έδωσε τη δυνατότητα να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί.

Κρίσιμη αναμένεται η προσεχής Μεγάλη Εβδομάδα όσον αφορά τις ζυμώσεις, ενδοπαραταξιακές αλλά και διαπαραταξιακές από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν επιμέρους συνεργασίες στο παρά πέντε της οριστικοποίησης των υποψηφιοτήτων. Η 5η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία ως τα μεσάνυχτα της οποίας θα πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο οι συνδυασμοί για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτή τη στιγμή σε αρκετούς δήμους παρατηρείται πληθωρισμός υποψηφιοτήτων και αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι κάμποσοι από τους υποψηφίους δεν θα καταφέρουν να καταθέσουν συνδυασμό. Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές κατά κύριο λόγο επαφές, προκειμένου να υπάρξουν συμφωνίες για συνέργειες μεταξύ υποψηφίων.

Τέτοιου είδους κινήσεις γίνονται και στον δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος αριθμεί πιθανότατα τους περισσότερους υποψήφιους από κάθε άλλον δήμο ανά την επικράτεια. Έως τώρα έχουν δηλώσει ότι θα κατέλθουν στις εκλογές συνολικά 22 υποψήφιοι δήμαρχοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο με σκοπό την επίτευξη συνεργασιών, έστω και την τελευταία στιγμή. Δεδομένου ότι μετά τη Μεγάλη Πέμπτη ακολουθεί σχεδόν εβδομαδιαία αργία, οι ημέρες οι οποίες απομένουν έως τότε θα κρίνουν εάν θα υπάρξουν ή όχι συνέργειες στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ήδη προς μια τέτοια κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται ο Σπύρος Βούγιας της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» και ο Πέτρος Λεκάκης του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη». Τροφή σε αυτά τα σενάρια έδωσε η χθεσινή συνάντησή τους, η οποία ήταν μάλιστα δημόσια καθώς έγινε σε κεντρικό καφέ της Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα οι δύο τους είχαν ανταλλάξει δημόσια πρόσκληση για συνεργασία μέσω του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Όπως μεταδίδουν και οι δύο πλευρές η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και έδωσε τη δυνατότητα να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση ετέθη το θέμα της συνεργασίας των δύο συνδυασμών, χωρίς όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι κ. Βούγιας και Λεκάκης φαίνεται να συνειδητοποιούν πως μόνο μέσω της συμπόρευσής τους μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές της 26ης Μαΐου, δημιουργώντας έτσι, προϋποθέσεις για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν και τα στελέχη των δύο συνδυασμών τα οποία πιέζουν, άλλοι διακριτικά, άλλοι περισσότερο επίμονα, προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας συνεργασίας.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα μπορούσε να παίξει και η Χαριλάου Τρικούπη καθώς τόσο οι επικεφαλής όσο και τα στελέχη των δύο συνδυασμών προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια πρωτοβουλία.

Το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη αυτής της συνεργασίας είναι βεβαίως το ποιος θα ηγηθεί αυτού του νέου σχήματος. Το ατού του κ. Βούγια είναι οι καλές επιδόσεις τις οποίες καταγράφει σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κ. Λεκάκης από την πλευρά του, αντιτείνει το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός ότι έχει μαζί του ένα σημαντικό μέρος στελεχών της παράταξης Μπουτάρη. Βεβαίως, στελέχη από την «Πρωτοβουλία» έχει και η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» και οσονούπω θα προστεθεί σε αυτά και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημαρέλος ο οποίος έχει ενημερώσει τον κ. Λεκάκη ότι αποχωρεί από τον συνδυασμό του και πρόκειται να ενταχθεί σε αυτόν του κ. Βούγια. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες.