Skip to main content

Συνάντηση Βούτση με την υπουργό εξωτερικών της Κολομβίας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας αναφέρθηκαν επίσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Την ιδιαίτερη σημασία της ανάπτυξης δεσμών φιλίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, παράλληλα με τη σύσφιξη των διακρατικών σχέσεων, τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης και η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Maria Angela Holguin Cuellar κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας της επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην επικείμενη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κολομβίας και Περού, η οποία –όπως σημείωσε– «έχει ανοίξει το δρόμο για μια πιο στενή σχέση με τη Λατινική Αμερική», εκφράζοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κολομβία, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό αλλά και στον πολιτιστικό τομέα.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα, οι οποίες –όπως τόνισε– μπορούν να λάβουν «νέα ώθηση» μετά τη Συμφωνία Ειρήνευσης που υπογράφηκε πέρυσι, επισφραγίζοντας το τέλος ενός πολυετούς εμφυλίου πολέμου. Η κυρία Holguin Cuellar αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η ασφάλεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το εμπόριο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, κατά τη συζήτηση που είχαν, αναφέρθηκαν επίσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές θέμα και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του καιρού μας, απαιτώντας για τους λόγους αυτούς διεθνή συνεργασία για την ουσιαστική αντιμετώπισή του. Στη συνάντηση παρέστη ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.