Skip to main content

Συνάντηση Ζέρβα-Τσαβλή - «Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι καφενές»

Ο δήμαρχος κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σε κατ' ιδίαν συνάντηση για εξηγήσεις σχετικά με την αποκάλυψη της Voria.gr.

Τετ α τετ συνάντηση είχαν πριν από λίγη ώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, μετά το θέμα που ανέκυψε με την αποκάλυψη συνομιλιών στο viber από τη Voria.gr και του οργισμένου μηνύματος του κ. Τσαβλή προς την ομάδα των συνομιλητών του, μελών της διοίκησης του δήμου.

Δείτε - Οργή του Δρόσου Τσαβλή κατά συμβούλων και συνεργατών του Ζέρβα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος μετά το σημερινό δημοσίευμα της Voria.gr κάλεσε τον κ. Τσαβλή και του έκανε συστάσεις για τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησαν πως δεν υπάρχει προσωπικό ή πολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα διαχείρισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, του οποίου προεδρεύει ο κ. Τσαβλής και άρα έχει την ευθύνη του.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι ο κ. Τσαβλής απάντησε σε σχόλια που τον θίγουν από μέλη της ομάδας του viber, πλην όμως η ουσία του προβλήματος παραμένει και δεν είναι άλλη από το «ξεχείλωμα» των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του δημάρχου, των αντιδημάρχων, συνεργατών και συμβούλων του, αλλά συνολικά του οργάνου, δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις διαρκούν μέχρι και εννέα ή εννιάμιση ώρες!

Το πρόβλημα μάλιστα έχει επισημανθεί στον πρόεδρο κατ' επανάληψη στο παρελθόν, όμως η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

«Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι πολιτικός καφενές», φέρεται να είπε ο κ. Ζέρβας στον κ. Τσαβλή, ζητώντας του καλύτερη και πιο συνετή διαχείριση του χρόνου και του ρόλου του ως προέδρου, διότι η διαδικασία γίνεται κουραστική και το δημοτικό συμβούλιο καθίσταται αδύνατο να το παρακολουθήσουν ακόμη και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Θέμα αντικατάστασης του κ. Τσαβλή ή παραίτησής του δεν τίθεται, όπως τόνισαν στελέχη της διοίκησης στη Voria.gr, επιμένοντας ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με καλή διάθεση, κάτι που υπάρχει σε όλες τις πλευρές.

Το ζήτημα με τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, που κρατούν επί πολλή ώρα, έχει επισημανθεί από πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης να μονοπωλεί τις συνεδριάσεις. Ούτε καν επικεφαλής παράταξης... Αν κάποιος εξετάσει το χρόνο που παίρνουν πολύ συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού θα καταλάβει γιατί δεν υπάρχει λογική στη διαδικασία. Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι μιλούσαν επί 3 ώρες και 35 λεπτά, ενώ ένας μόνο εξ αυτών έχει καταγράψει συνολικές παρεμβάσεις 67 λεπτών σε μια συνεδρίαση. Περισσότερο από τους επικεφαλής των παρατάξεων, περισσότερο από το δήμαρχο, περισσότερο κι από τους αντιδημάρχους. Είναι άσκοπο και κουραστικό και συν τοις άλλοις αυτό γίνεται την ώρα που από το δημοτικό συμβούλιο, λόγω 'Κλεισθένη', έχουν φύγει σημαντικές αρμοδιότητες προς την Οικονομική Επιτροπή και τα θέματα που εισάγονται είναι και λιγότερα και έχουν πιο περιορισμένο ενδιαφέρον. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο με 13 επικεφαλής παρατάξεων είναι εξ ορισμού δύσκολη η διαχείριση. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να θεωρείται ο χρόνος αμελητέος», τόνισαν στελέχη της διοίκησης.