Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ-ΛΙΒΥΗΣ

Η Λιβύη εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στο χάος επτά χρόνια μετά την ένοπλη εξέγερση και την επέμβαση της Δύσης το 2011.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε χθες συναντήσεις στη Λιβύη για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία με την ευκαιρία μιας επίσκεψης προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ και της αποστολής συνδρομής και επιτήρησης των συνόρων (EUBAM).

Η Φεντερίκα Μογκερίνι συνάντησε στην Τρίπολη τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) Φαγέζ αλ-Σάρατζ, ο οποίος χαιρέτισε σε μια ανακοίνωση την «πρώτη επίσκεψη στη Λιβύη» της ευρωπαίας αξιωματούχου.

Η Λιβύη εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στο χάος επτά χρόνια μετά την ένοπλη εξέγερση και την επέμβαση της Δύσης που οδήγησε στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι η πρώτη στην παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στη Λιβύη και κυρίως προγραμμάτων του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, καθώς και οι κυριότερος οικονομικός της εταίρος.

Με το άνοιγμα των γραφείων της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, «η παρουσία μας εδώ θα είναι στο εξής πιο τακτική», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους.

«Συζητήσαμε την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λιβύη και στον λιβυκό λαό», δήλωσε η Μογκερίνι μετά τις συναντήσεις της με τον Σάρατζ τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικές».

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λιβύη είναι ένας κοντινός γείτονας και μια φιλική χώρα και η συνέχιση της υποστήριξής μας στους Λίβυους θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Η ευρωπαία αξιωματούχος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ για την επίσκεψη, «νέες πρωτοβουλίες συζητήθηκαν στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της νεολαίας, της υποστήριξης στους δήμους, της διακυβέρνησης και της ασφάλειας».

Σύμφωνα με την ΚΕΕ, την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης, οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης τη βοήθεια της ΕΕ στην εκπαίδευση των Λίβυων ακτοφυλάκων και της προστασίας των νοτίων συνόρων της Λιβύης.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι συζήτησε με τον Σάρατζ «την εκπαίδευση από την ΕΕ των Λίβυων ακτοφυλάκων και τη συνεργασία μέσω της EUBAM προκειμένου να βοηθηθούν οι αρχές να διαχειριστούν τα χερσαία σύνορα, ιδιαίτερα στον νότο», σύμφωνα με την ΕΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ