Skip to main content

Συναυλία σήμερα στην Αγία Σοφία για την Ημέρα Μνήμης της Άλωσης

Η ανοιχτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πρωτοβουλία για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο ΕΣΘ και το ΑΠΘ.

Την ημέρα μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τιμά σήμερα, Δευτέρα 29 Μαϊου η Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» με ανοιχτή συναυλία και ομιλία της κυρίας Πολύμνιας Κατσώνη, Προέδρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, στις 20:00 στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενός θλιβερού ιστορικά γεγονότος για τον ελληνισμό, σκοπό έχει να αναδείξει το ότι η χώρα μας προχωρά μπροστά σε ένα σύγχρονο μοντέλο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις πληγές της, τιμώντας το ιστορικό της υπόβαθρο και αποκτώντας συνείδηση της δυναμικής της στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που επίσημα άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο με δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, αντανακλά την πεποίθηση των φορέων που την συναπαρτίζουν, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει τη Βυζαντινή της φυσιογνωμία αναδεικνύοντας μια σύγχρονη αντίληψη για την αξιοποίηση του πολιτισμού στη χώρα, δημιουργώντας διεθνή δίκτυα συνεργασίας, βασισμένα στον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντίου.

Στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης των Πόλεων, η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας με μεγάλη συναυλία, ελεύθερη για το κοινό,  υπό την καλλιτεχνική δ/νση του Μ. Σταμούλη και σολίστ τους Μ. Χατζημανώλη, Π. Θεοχαρίδη και Γ. Κουλούσιο, συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή Χορωδία, Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, οι Χορωδίες του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, ενώ κείμενα ιστορικών της Άλωσης θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Γ. Καραμφίλης, Λ. Παλάντζα, Δ. Τσιλινίκος, Κ. Τσόγκα και η μαθήτρια του Αρσακείου, Α. Γαϊδατζή.       

Για τη Θεσσαλονίκη, τη συν-βασιλεύουσα πόλη, στην οποία η καρδιά του Βυζαντίου χτυπά ακόμη, η προσπάθεια για να ανοίξει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε -στη σχετική συνέντευξη Τύπου- ο υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρης, το «πρώτο, επί χίλια χρόνια, πολυεθνικό αλλά μονο-πολιτιστικό κράτος» στον κόσμο, έχει ήδη αρχίσει.