Skip to main content

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Συσχετισμοί, υποψηφιότητες και πρωταγωνιστές

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα το επόμενο σαββατοκύριακο, πρόκειται να στηθούν κάλπες για την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής.

Με την ομιλία του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου ανοίγουν στις 5 σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της τριήμερης συνδιάσκεψης της νομαρχιακής οργάνωσης Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη διαδικασία θα γίνει διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής με την ψηφοφορία επί της πολιτικής απόφασης.

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρήστος Δουίτσης η σημερινή μέρα των εργασιών θα είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει μέσω του youtube ή μέσω facebook (https://www.facebook.com/syrizathessalonikis), αλλά οι εργασίες του σαββατοκύριακου θα είναι κλειστές, μόνον για τους 655 οι οποίοι έχουν εκλεγεί για τη συνδιάσκεψη. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμούς από εκπροσώπους φορέων καθώς και την εισήγηση του απερχόμενου συντονιστή, «ένα κείμενο απολογισμού πεπραγμένων της απερχόμενης Ν.Ε. το οποίο θα έχει και κάποια προγραμματικά στοιχεία για το επόμενο διάστημα» όπως αναφέρει ο κ. Δουίτσης.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα το επόμενο σαββατοκύριακο, πρόκειται να στηθούν κάλπες για την εκλογή της νέας Ν.Ε. Η απερχόμενη έχει 35 μέλη, αλλά η εισήγηση προς τη συνδιάσκεψη προβλέπει αύξηση των μελών σε 41, εκ των οποίων οι 11 θα εκπροσωπούν τη διεύρυνση, θα είναι δηλαδή μέλη τα οποία γράφτηκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2019. Η νομαρχιακή οργάνωση Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει περί τα 3.300 μέλη τα οποία εξέλεξαν τους 655 αντιπροσώπους στη συνδιάσκεψη.

Οι συσχετισμοί

Στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης υπάρχει σαφής πλειοψηφία των λεγόμενων «προεδρικών» οι οποίοι βεβαίως είναι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα. Στην πλειοψηφική αυτή πτέρυγα ανήκουν όσοι πρόσκεινται στην «Κίνηση Μελών» στην οποία είναι οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, αλλά και ο νυν συντονιστής της Ν.Ε. Χρήστος Δουίτσης όπως και ο προκάτοχός του Δημήτρης Δημητριάδης.

Στο μπλοκ των «προεδρικών» είναι και το μεγαλύτερο μέρος της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» (ΡΕνΕ) στην οποία ανήκει ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ κεντρικό στέλεχος του ρεύματος αυτού στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ο βουλευτής της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Σωκράτης Φάμελλος. Σε συζητήσεις με την ΡΕνΕ είναι και κάποια στελέχη από το πρώην ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χάρης Τσιόκας και ο Παναγιώτης Νεστορίδης.

Το τρίτο διακριτό ρεύμα είναι η «Ομπρέλλα», κορμός της οποίας είναι η ομάδα των «53+». Στη Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται από την Ιφιγένεια Καμτσίδου, την Ρία Καλφακάκου, τον τέως βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τον Μίλτο Οικονόμου κ.ά.

Οι υποψηφιότητες

Ο διαγκωνισμός μεταξύ των διαφόρων ρευμάτων και τάσεων θα είναι για τις 41 θέσεις της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής και φυσικά για το πρόσωπο του συντονιστή της νομαρχιακής οργάνωσης. Ο νυν γραμματέας Χρήστος Δουίτσης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και σύμφωνα με πληροφορίες έχει τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των «προεδρικών». Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της ΡΕνΕ με πρωτεργάτες τους Δημήτρη Ρούτο και Γιάννη Κωτίδη οι οποίοι είναι απέναντι στον κ. Δουίτση.

Τα στελέχη αυτά είναι σε συζητήσεις με τα στελέχη της «Ομπρέλας» σε αναζήτηση κοινής υποψηφιότητας για τη θέση του συντονιστή. Πριν από μερικές ημέρες ως μια πιθανή τέτοια υποψηφιότητα φερόταν της κ. Καμτσίδου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως συζητείται, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί, υποψηφιότητα του Κώστα Αμπατζά, υποψήφιου βουλευτή και πρώην προέδρου του ΟΣΕΘ, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στις συζητήσεις για μια τέτοια υποψηφιότητα μετέχει και η πλευρά της πρώην υφυπουργού Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, αν και η ίδια πρόσκειται στους «προεδρικούς», αλλά διαφωνεί με την επιλογή Δουίτση.

Σύμφωνα με στελέχη τα οποία γνωρίζουν την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά των «προεδρικών» φαίνεται να έχει μια καθαρή πλειοψηφία της τάξης τουλάχιστον του 60% έναντι περίπου 20% της «Ομπρέλας» και ενός περίπου ίδιου ποσοστού που πρόσκειται στο κομμάτι της ΡΕνΕ που είναι απέναντι στην υποψηφιότητα Δουίτση. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συσχετισμοί αυτοί θα αποτυπωθούν αναγκαστικά και στη σύνθεση της νέας Ν.Ε. καθώς η μάχη της σταυροδοσίας είναι κάπως περίπλοκη. Αυτή όμως, είναι μια συζήτηση η οποία θα γίνει από την προσεχή Δευτέρα και μετά.