Skip to main content

Τι αποκάλυψαν οι μάρτυρες αστυνομικοί στην δίκη για την υπόθεση Καρέλι

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου, κατέθεσαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν στη μεταφορά του Ιλία Καρέλι

Αύριο θα συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης (ΜΟΔ) η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου, κατέθεσαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν στη μεταφορά του Ιλία Καρέλι.

Αρχικά ο αστυνομικός από την Άμφισσα και μάρτυρας στην υπόθεση, ο οποίος συνόδευε τον Καρέλι κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο βαρυποινίτης είχε σημάδια από κτύπημα στο μάτι και έφερε μελανιές στο σώμα του.

Σε αυτό το σημείο, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα για διακοπή της συνεδρίασης για να διαπιστωθεί εάν έχει διεξαχθεί έρευνα για τα συγκεκριμένα τραύματα κατά τη μεταγωγή του Καρέλι στη Νιγρίτα. Μετά την προσωρινή διακοπή, ανακοινώθηκε από την έδρα ότι απορρίπτεται το αίτημα των συνηγόρων.

Ο δεύτερος αστυνομικός συμμετείχε στη μεταφορά του Καρέλι από το Μαλανδρίνο στην Ιτέα, όπου εκεί κρατήθηκε για να απολογηθεί για τον φόνο του σωφρονιστικού υπαλλήλου στις φυλακές Μαλανδρίνου. Κατά την κατάθεσή του, παραδέχθηκε ότι είχε χτυπήματα ο βαρυποινίτης αλλά δεν πραγματοποιήθηκε περαιτέρω εξέταση. Οι συνήγοροι εστίασαν στην ελλιπή διερεύνηση του ξυλοδαρμού Καρέλι στο Μαλανδρίνο, ενώ άφησαν μομφή κατά του εισαγγελέα Άμφισσας ότι δεν έκανε ούτε προκαταρκτική εξέταση. 

Στο εδώλιο κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Οι κατηγορούμενοι είναι παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτός από έναν, που παρίσταται δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Κληθέντες να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ένας από αυτούς υποστήριξε ότι είναι αθώος, ενώ άλλος σημείωσε: «Δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζω».

Υπενθυμίζεται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλαν τον Αλβανό βαρυποινίτη σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία που διέπραξε -λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα- σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο αρχικά.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας αριθμεί 65 άτομα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνάδελφοι των κατηγορουμένων από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως επίσης ένας ξάδελφος του θύματος.