Skip to main content

Συνεχίζεται η ανασκαφή και αναδεικνύεται η Αμφίπολη

Οι δυο βασικοί άξονες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το αρχαιολογικό μνημείο. Το πιο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις Σέρρες.

Δύο βασικούς άξονες παρεμβάσεων για τη συνέχιση της ανασκαφής στο λόφο Καστά και για την ανάδειξη τόσο του μνημείου, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, με δράσεις αύξησης της επισκεψιμότητας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα αναφερόμενος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες στην αντιπλημμυρική θωράκιση των Σερρών είπε ότι «Το πιο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Κεντρική Μακεδονία υλοποιείται στις Σέρρες».

Οι δυο άξονες για τις παρεμβάσεις στην Αμφίπολη είναι:

1.Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Ελλάδα – Βουλγαρία» ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 900.000 ευρώ, αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις στην Αμφίπολη (δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης, προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής κ.ά.).

2.Στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και στον άξονα των έργων Πολιτισμού προγραμματίζεται η ένταξη όσων έργων είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2012 εκταμίευσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή, όταν κανείς δεν στήριζε την ανασκαφική ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Από τότε συνεχίζει σταθερά να στηρίζει το ανασκαφικό έργο και τις προσπάθειες ανάδειξης τόσο του παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικού μνημείου, όσο και της περιοχής της Αμφίπολης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αντιπλημμυρικά

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου διαστήματος οι εργασίες ανακατασκευής των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, γι' αυτό και φέτος δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Διαθέσαμε 2,7 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα και επιπλέον 500.000 ευρώ για την παρουσία βυθοκόρου στις εκβολές του ποταμού. Με αυτές τις παρεμβάσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών, σε μια περιοχή, που έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία εδώ και 40 χρόνια. Δυστυχώς και οι τοπικοί φορείς όταν υπήρχαν χρήματα προτιμούσαν να υλοποιούν έργα – βιτρίνα, αντί να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Όμως η ΠΚΜ ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή έρχεται να αποκαταστήσει ελλείψεις 40 ετών. Παράλληλα, υποβάλαμε πρόταση στο Interreg για τη χρηματοδότηση με 4 εκ. ευρώ της ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.