Skip to main content

Συνεχίζεται η επέλεση των μοβ μεδουσών - Μετά το Αιγαίο εμφανίστηκαν και στο Ιόνιο

Ήδη έχουν εμφανιστεί ομάδες της μοβ μέδουσας σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Παξούς, Αντίπαξους, Κέρκυρα, αλλά και στον Αμβρακικό Κόλπο

Περικυκλωμένη μοιάζει η Ελλάδα από τις ομάδες της επικίνδυνης μοβ μέδουσας, αφού μετά την ισχυρή παρουσία της στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, εμφανίζεται πλέον αρκετά μαζικά και στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγραφές σε τοπικά ΜΜΕ αλλά και στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ήδη έχει σημειωθεί παρουσία ομάδων της μοβ μέδουσας σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Παξούς, Αντίπαξους, Κέρκυρα, αλλά και στον Αμβρακικό Κόλπο. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι πως η ανεπιθύμητη μοβ μέδουσα, με το επιστημονικό όνομα Pelagia noctiluca, μπορεί να εμφανιστεί και στον Πατραϊκό Κόλπο. Ας σημειωθεί, βέβαια, πως η μαζική εμφάνιση μεδουσών στον Κορινθιακό το 2018 αφορούσε άλλο είδος, με τοπική αφετηρία στα μεγάλα βάθη του κόλπου.

Η μέδουσα Pelagia noctiluca είναι ένα πελαγικό είδος που έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, και τις προηγούμενες δεκαετίες (πριν από την κλιματική απορρύθμιση) παρουσίαζε εξάρσεις περίπου κάθε 10-12 χρόνια, με το κάθε επεισόδιο μαζικής εμφάνισης να κρατάει περίπου δύο χρόνια.

Το φετινό καλοκαίρι είναι το δεύτερο της τρέχουσας έξαρσης της μοβ μέδουσας, η οποία έχει ως αφετηρία της τον Οκτώβριο του 2020. Βαδίζουμε δηλαδή προς τη συμπλήρωση των δύο ετών, χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να πουν με σαφήνεια εάν αυτό θα σημαίνει και το τέλος της μαζικής εμφάνισης της Pelagia noctiluca. Οπως έχει επισημανθεί από ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ, η αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων (απόρροια της κλιματικής αλλαγής) και η μείωση των πληθυσμών των ψαριών φαίνεται να δημιουργούν όρους για πιο εύκολη αναπαραγωγή της μοβ μέδουσας.

Η Pelagia noctiluca φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα η έξαρση των πληθυσμών της να επηρεάζει νησιά των Κυκλάδων, ακτές του Βόρειου Αιγαίου, αλλά και τον Σαρωνικό. Τα μέρη όπου κάνει αισθητή την παρουσία της η μοβ μέδουσα δεν είναι σταθερά, καθώς μετακινείται με τα ανεμογενή ρεύματα της θάλασσας. Γι’ αυτό πολλές φορές κολυμβητές τη βλέπουν σε μια περιοχή και μπορεί μετά μία εβδομάδα να έχει μετακινηθεί.

Η μοβ μέδουσα έχει επώδυνο τσίμπημα, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει στα πλοκάμια της. Εχει τέσσερα κύρια πλοκάμια που φτάνουν σε μεγάλο μήκος και οκτώ λεπτότερα κι ακόμη μακρύτερα, ενώ το «κεφάλι» της είναι διάστικτο με μοβ χρώμα για τα ενήλικα άτομα και πορτοκαλοκαφέ για τα νεαρά.

Πηγή: Καθημερινή