Skip to main content

Συνεχίζεται η μουσική παιδεία στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου να παρακολουθήσουν συναυλίες της ΚΟΘ

Με τον αέρα του ενθουσιασμού και τη μαγεία των πρώτων μουσικοθεατρικών παραστάσεων συνεχίζεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το πρωτοποριακό πρόγραμμα «μουσικής παιδείας στα σχολεία», που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη διοίκηση της Κ.Ο.Θ., που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου να παρακολουθήσουν συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις της Κ.Ο.Θ. εντελώς δωρεάν, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Το πρόγραμμα της «Μουσικής Παιδείας στα σχολεία» έρχεται να δώσει μία νέα… μουσική διάσταση και να προστεθεί στον μακρύτατο κατάλογο πολιτισμικών δράσεων και θεσμών του δήμου, σε συνέχεια και της τετράχρονης επιτυχημένης του συνεργασίας με το Κ.Θ.Β.Ε. και το δωρεάν πρόγραμμα «Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής στα σχολεία» για 13.500 μαθητές του δήμου.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο, Τρίτη 6 Νοεμβρίου, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 με άλλες έξι μουσικές παραστάσεις. Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών στις 10 π.μ. και στις 11:30 π.μ. και θα τις παρακολουθήσουν δωρεάν συνολικά 1.670 μαθητές από 14 Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του δήμου. Την παράσταση θα παρακολουθήσουν αύριο 548 μαθητές από το 7ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 1ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 2ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης 11ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης.

Να σημειωθεί ότι τις δυο πρώτες παραστάσεις που άνοιξαν το πρόγραμμα την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 παρακολούθησαν συνολικά 566 μαθητές από δυο Δημοτικά Σχολεία και δυο Γυμνάσια, ενώ το επόμενο διάστημα οι υπόλοιποι 5.000 μαθητές θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα, δε, της «μουσικής παιδείας στα σχολεία» θα εμπλουτισθεί τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του νέου έτους με νέα παραγωγή της ΚΟΘ, και η οποία θα παρουσιασθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών ή σε κάποια άλλη αίθουσα σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν σε συνεργασία με τον δήμο.

Από τον Μότσαρτ στον Στράους

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Πάμε Ορχήστρα!» αποτελεί ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συμφωνική κωμωδία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., με την οποία η Κ.Ο.Θ. άνοιξε τη νέα σχολική μουσικοθεατρική περίοδο στην Θεσσαλονίκη.

Μια ξεκαρδιστική μουσική παράσταση με ήρωες βιολιά, τούμπες και φαγκότα, έναν... υπομονετικό μαέστρο και πέντε εξαιρετικούς σπουδαστές ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που συνεπαίρνει τους νεαρούς θεατές και τους μυεί στον κόσμο της συμφωνικής μουσικής, συστήνοντάς τους με πολύ ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικο τρόπο τον Β.Α. Μότσαρτ, τον Γ.Σ. Μπαχ, τον Τ. Ροσσίνι, τον Γ.Στράους και ξεσηκώνοντας τους με την «Κάρμεν» και το Καν-Καν από την όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο».

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύει γνωστά συμφωνικά έργα υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη, ενώ το κείμενο επιμελήθηκε η Λίζα Κωνσταντοπούλου και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ρήγας.

Η παράσταση περιλαμβάνει έργα των:
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Μικρή νυχτερινή μουσική, για ορχήστρα εγχόρδων, KV 525
Λεό Ντελίμπ (1836.-1891): Sylvia (pizzicato)
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα
Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Η Λίμνη των Κύκνων
Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Ουγγρικός Χορός, αρ.5
Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Οβερτούρα Γουλιέλμος Τέλλος, Φινάλε
Γιόχαν Στράους Ι (1804-1849): Radetzky March, έργο 228
Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875): Εισαγωγή από την όπερα «Κάρμεν»
Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880): Καν-Καν από την όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο»