Skip to main content

Συνεχίζεται η ρύπανση στον ποταμό Μπογδάνα του Δήμου Λαγκαδά

Τα νερά του χειμάρρου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης ανέδιδαν έντονη δυσοσμία και είχαν μαύρο χρώμα, όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία

Παρουσία έντονου αφρού διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά μετά από αυτοψία στο ρέμα Μπογδάνα στον Δήμο Λαγκαδά της ΠΕ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη γέφυρα προς Άσσηρο.

Τα νερά του χειμάρρου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης ανέδιδαν έντονη δυσοσμία και είχαν μαύρο χρώμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά. Οι δε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιτόπου έδειξαν υψηλές τιμές αγωγιμότητας (3860 μs/cm) και pH (8,24), ενώ στο ανάντη τμήμα του Μπογδάνα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 475 μs/cm και 7,99.

Την ίδια ημέρα από τη δημοτική αρχή στάλθηκε στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  και της Διεύθυνσης Δημόσια Υγείας, έγγραφο αίτημα να προβούν σε αυτοψία και όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Το ίδιο αίτημα στάλθηκε εκ νέου στις 16 Οκτωβρίου από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη διενέργειας ελέγχου, λόγω της συνεχιζόμενης ρύπανσης.

«Μετά από πολύμηνες προσπάθειες του Δήμου Λαγκαδά και ειδικότερα της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής μας, επιβάλλεται επιτέλους ένα χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης στον ΦΟΔΣΑ για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στόχος είναι η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η ελαχιστοποίηση της μόλυνσης που αποδεδειγμένα προκαλεί σήμερα» σημειώνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαγκαδά μαζί με την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη βοήθεια των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους και προχωρά σε καταγγελίες στα αρμόδια όργανα για τις όποιες περιβαλλοντικές παραβάσεις διαπιστώνονται.

Επίσης, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά ζητά από τον κ. Τσιρώνη επείγουσα συνάντηση, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που εξελίσσεται ως ιδιαιτέρως ανησυχητική για την υγεία των κατοίκων της επαρχίας Λαγκαδά.

Μετά τη νέα συνάντηση και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειες και τυχόν νέες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο στο ίδιο τμήμα του ρέματος παρατηρήθηκε μαζική θανή ψαριών. Από τις τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν, από τον Φορέα Διαχείρισης, στη σάρκα νεκρών ψαριών και στο νερό δεν προέκυψε η ύπαρξη οργανικών δηλητηρίων ή/και φαρμάκων.



Για το θέμα της ρύπανση στον ποταμό Μπογδάνα του Δήμου Λαγκαδά κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ στην παρέμβασή του, «το φαινόμενα ρύπανσης των νερών του Μπογδάνα σημειώνονται τακτικά, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος συνεχούς επιβάρυνσης όχι μόνο της λίμνης Κορώνειας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης, αλλά και του ίδιου του υδροφόρου ορίζοντα στη λεκάνη που διαρρέεται από τον Μπογδάνα».

Καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μόλυνση του ποταμού Μπογδάνα και οι αρνητικές συνέπειες, που αυτή συνεπάγεται, για την ευρύτερη περιοχή.