Skip to main content

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για AstraZeneca - Διαθέσιμα τα εμβόλια mRNA

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι πέντε περιπτώσεις θρομβώσεων στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα με το ισχύον πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως αποφάσισε η Επιτροπή και ανακοίνωσε η κ. Θεοδωρίδου, «το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το κίνδυνο θρόμβωσης από το AstraZeneca».

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Παράλληλα στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι πέντε περιπτώσεις θρομβώσεων στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από τις πέντε περιπτώσεις σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47, 61 ετών και η μία σε άνδρα ηλικίας 35 ετών.

«Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, αναφέροντας στη συνέχεια ότι η Επιτροπή επισημαίνει πως τα εμβόλια με mRNA είναι διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε: ΕΟΦ για AstraZeneca: Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων

Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή.

Πώς επιβεβαιώνεται η συσχέτιση θρόμβωσης-εμβολίου

Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κορωνοϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Πώς συσχετίζονται οι παρενέργειες με το εμβόλιο

Σχετικά με τον τρόπο συσχέτισης των παρενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

Εάν διαπιστωθεί συνύπαρξη θρομβοπενίας και θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές εξετάσεις αιματολογικές που πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.

Δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες «ίσως μόνο το θέμα της ηλικίας»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες στην εκδήλωση θρομβώσεων, «ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας».

Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές θρομβώσεις είναι πολλαπλάσιος εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό Covid και με βάση αυτή τη λογική «θα έλεγε κανείς ότι ναι, τα άτομα αυτά που έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση λόγω της νόσου».