Skip to main content

Συνεχίζεται στους δήμους της χώρας το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών

Από τις 23 Απριλίου που ξεκίνησε η νέα φάση υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαστογραφίες σε δήμους της χώρας.

Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται το Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το οποίο απευθύνεται σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες από 40 έως και 70 ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος του προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα υλοποιηθεί σε 50 Δήμους της χώρας, είναι εκτός από την παροχή δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου, η ενημέρωση αλλά και η διανομή ενημερωτικού υλικού για τον καρκίνο του μαστού, τον τράχηλο της μήτρας, το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και την σωματική άσκηση.

Από τις 23 Απριλίου που ξεκίνησε η νέα φάση υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 75 μαστογραφίες στο Δήμο Ορεστιάδας, 51 μαστογραφίες στο Τροιζηνίας-Μεθάνων, 100 μαστογραφίες στο Δήμο Πόρου, 73 μαστογραφίες στο Δήμο Επιδαύρου και 69 μαστογραφίες στο Δήμο Σουφλίου.

Η μονάδα μαστογράφου συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης σήμερα και αύριο 7 & 8 Μαΐου 2018, βρίσκεται στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στις 9 & 10 Μάιου 2018 θα επισκεφθεί το Δήμο Κομοτηνής, στις 11 & 12 Μάιου 2018 το Δήμο Τοπείρου, στις 13 και 14 Μαίου το Δήμο Ξάνθης και στις 15 και 16 Μαίου το Δήμο Καβάλας.

Με αφορμή την υλοποίηση της νέας φάσης του προγράμματος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε μήνυμά του επισημαίνει τα εξής:

«Αποτελεί ηθική και θεσμική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητα η προώθηση δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των χιλιάδων συμπολιτών μας και μάλιστα ειδικά εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για το λόγο αυτό ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πήραμε την πρωτοβουλία και συνεχίζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων που λόγω οικονομικών αδυναμιών ή γεωγραφικής απόστασης, αδυνατούν να έχουν ευχέρεια πρόσβασης σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή μονάδες πρόληψης. Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας».