Skip to main content

Συνεχίζεται το σήριαλ για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει την εξυγίανση της εταιρείας – Καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς

Nέα παράταση παίρνει το θρίλερ για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς αναμενόταν να κατατεθεί σήμερα η προσφορά του αγγλοαμερικανικού σχήματος Kingsley, κάτι που όμως δεν έγινε.

Όπως ενημέρωσε, πριν από λίγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγωγούς στα γραφεία της ΕΒΖ, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως τους είπε, το αργότερο, μέχρι την επόμενη Τρίτη θα κατατεθεί η πρόταση της  Kingsley, ενώ επανεμφανίστηκε και ο παλιός γνώριμος της εταιρείας Lukas Fecker, με το fund Innovation Brain, που κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις είχε αφήσει στο παρελθόν.

Από τη στιγμή που θα παραληφθούν οι προσφορές (αν τελικά είναι δύο) θα ζητηθεί proof of funds απο τους ενδιαφερόμενους, και κατόπιν θα αποφασιστεί  ποια θα επιλεγεί.

Μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους ενδιαφερόμενους θα μπορέσει να κατατεθεί και το σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου η εταιρεία να καταφύγει στις πρόνοιες της Προπτωχευτικής Διαδικασίας του άρθρου 106δ. Υπενθυμίζεται πως αν τελικά δεν προκύψει στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της βαθύτατα ζημιογόνου εταιρείας θα αναλάβει ο μεγαλύτερος πιστωτής της, η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, πιστώθηκε στους τευτλοπαραγωγούς το ποσό της συνδεδεμένης  ενίσχυσης 79 ευρώ ανά στρέμμα κατά 10% υψηλότερο σε σχέση με της προηγούμενης χρονιάς. Κάτι που, όμως, δεν έγινε και για το οφειλόμενο ΦΠΑ που αγγίζει τα 400.000 ευρώ, και επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα καταβληθεί.

Τόσο ο κ. Πιτσιόρλας, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης (με αφορμή τα εγκαίνια της Zootechnia), τόνισαν στους τευτλοπαραγωγούς πως καταβάλεται προσπάθεια μέσω του κανονισμού de minimis να δοθεί πρόσθετη βοήθεια στους τευτλοπαραγωγούς, επειδή υπέστησαν απώλεια εισοδήματος το 2018, λόγω οψίμισης της σποράς.

Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και εύχονται έστω και την τελευταία στιγμή να προκύψει μία αχτίδα φωτός του τούνελ, που είναι βυθισμένη επί μακρόν η ΕΒΖ.

Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας είχε συνάντηση και με εκπροσώπους των εργαζομένων, τους οποίους διαβεβαίωσε πως θα δοθεί παράταση στο χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υπαλλήλους που θέλουν να μεταταγούν σε άλλο φορέα δημοσίου συμφέροντος.