Skip to main content

Συνεχίζεται το θρίλερ στον δήμο Κωνταντινούπολης

Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται το θρίλερ με την καταμέτρηση των ψήφων και για το ποιος τελικά θα αναλάβει τον δήμο-σύμβολο στην Τουρκία.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και ο Μανσούρ Γιαβάς ανέλαβε καθήκοντα επισήμως στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη  όμως δεν βρέθηκε ακόμη τρόπος να κοπεί ο γόρδιος δεσμός.

Η ψαλίδα μπορεί να κλείνει, η διαφορά είναι μικρότερη των 19.000 ψήφων, αλλά ακόμη απέχει πολύ από μια ανατροπή υπέρ του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι ενστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Άλλες απορρίπτονται και άλλες εξετάστηκαν ή εξετάζονται πρώτα από τα τοπικά συμβούλια και τώρα από το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν σε δήλωση που έκανε λίγη ώρα πριν είπε ότι η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη «ανταποκρινόμαστε σε κάθε ένσταση εξετάζοντάς τες μια-μια». Παρόντες είναι παρατηρητές όλων των ενδιαφερόμενων κομμάτων σε όλες τις συνεδρίες. Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δώσει πληροφορίες όσο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία.

Άγνωστη η έκβαση αλλά μεγάλος ο συμβολισμός

Και όπως ήταν αναμενόμενο ο πόλεμος των εντυπώσεων με αμφότερες δηλώσεις συνεχίζεται. Σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος επέκρινε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Ιμάμογλου που προηγείται με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, χαρακτηρίζοντας τραγική την επιλογή να στοχοποιήσει έμμεσα τις οικογένειες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Η έκβαση των ενστάσεων για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην αλλάξει σε ποσοστά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά πέρα του τεράστιου συμβολισμού που είναι δεδομένος πρόκειται και για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό δήμου στην Τουρκία που μάλιστα ξεπερνά τον προϋπολογισμό δεκάδων χωρών. Κονδύλια που θα ελέγχονται από όποιον θα επικρατήσει τελικά.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle