Skip to main content

Συνεχίζονται οι απεργίες στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Νέα 48ωρη κινητοποίηση αποφάσισε η ΟΜΥΛΕ. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δεσμεύσεις ζητούν οι εργαζόμενοι στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Πειραιά αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, με νέα 48ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.  

 Όπως δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΛΘ Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν καλύπτουν τα αιτήματα των εργαζομένων και δεν αποτελούν δέσμευση για τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, ενώ, όπως αναφέρει, θολό παραμένει και το τοπίο για τις μετατάξεις.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να στείλουν επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία θα ζητούν κατ΄ιδίαν συνάντηση και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα, η ΟΜΥΛΕ, θα αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα, ζητώντας να γίνει απαλοιφή της φράσης «κατάργηση του Γενικού Προσωπικού Κανονισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ» που βρίσκεται σε διάταξη της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ. Επιπλέον, θα ζητούνται γραπτές δεσμεύσεις αναφορικά με τη δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου

Μετά την αναστολή της πολυήμερης απεργίας των λιμενεργατών του ΟΛΠ η κρουαζιέρα στον Πειραιά λειτουργεί κανονικά, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν στις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, δεδομένου ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας συνεχίζει τις απεργίες. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στον Πειραιά, οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα 24ωρη από σήμερα Τετάρτη 22/06 στις 12 το μεσημέρι, έως στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06.

Να σημειωθεί ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση όλων των εργαζομένων στον ΟΛΘ για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους. 

Παράλληλα, για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί πορεία των εργαζομένων στον Πειραιά, καθώς, εκτιμάται ότι ενός των επόμενων επτά ημερών θα κατατεθεί ο κυρωτικός νόμος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Στο μεταξύ, η αγωνία αλλά και η αγανάκτηση στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας για τις επιπτώσεις της απεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Εκτιμάται ότι περί τις 40 επιχειρήσεις, μέλη Συνδέσμων και Επιμελητηρίων, θα καταθέσουν αγωγές για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία αλλά και διεκδικώντας αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη και τις ζημίες με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί (περισσότερα εδώ).