Skip to main content

Παπαγεωργίου: Συνεχίζονται οι εκθέσεις για την Ιατρική και τη φτώχεια

Το γιγαντιαίο έργο των τοιχογραφιών, που απεικονίζει την Ιστορία της Ιατρικής κοσμεί σε μόνιμη βάση τον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου.

Δύο μεγάλες εικαστικές εκθέσεις έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ασθενείς, συνοδοί, επισκέπτες αλλά και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, μέχρι τη Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019. Πρόκειται για την ΣΤ’ ετήσια έκθεση του Τομέα Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών (ΤΕΠΕ) του Γ.Ν. Παπαγεωργίου με θέμα «Η φτώχεια έχει χρώμα – Ο πλούτος είναι γκρι», καθώς και για το Α’ Μέρος των τοιχογραφιών (FRESCO) του έργου του Προέδρου του Τομέα Αντώνη Φιλιππόπουλου «Ιστορία της Ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα».

Οι δυο εκθέσεις έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και δεκάδες είναι εκείνοι που τις επισκέπτονται καθημερινά εντός και εκτός Νοσοκομείου. Για την ΣΤ΄ ετήσια έκθεση του ΤΕΠΕ, η οποία φιλοξενείται στο φουαγιέ του Νοσοκομείου και θα  διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου, οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 11:00 έως τις 19:00.

Το γιγαντιαίο έργο των τοιχογραφιών, που απεικονίζει την Ιστορία της Ιατρικής κοσμεί σε μόνιμη βάση τον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στις τρεις μετώπες που αφορούν την Ιατρική στα χρόνια της Ελληνικής Αρχαιότητας προστέθηκαν πρόσφατα άλλες δύο, αυτές της Αραβικής και της Αιγυπτιακής Ιατρικής.

Οι δύο μεγάλες εικαστικές εκθέσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Διπλά εγκαίνια – Διπλή Χαρά», εγκαινιάστηκαν την Κυριακή 14 Απριλίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση στον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις πρώτες πέντε τοιχογραφίες (Ασκληπιός, 12ος αι. π.Χ., Όμηρος 5ος αι. π.Χ., Ιπποκράτης και Γαληνός 5ος αι. π.Χ, Αραβική Ιατρική 6ος- 13ος αι., Αιγυπτιακή Ιατρική των Φαραώ).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, η κ. Ζωή Ψαρρά - Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου,  ιδρύτρια και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου «Η Αντηρίδα» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στα μέλη του Τομέα για την προσφορά τους και τους είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γ.Ν. Παπαγεωργίου Βασίλης Παπάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Νοσοκομείο πρωτοπορεί εδώ και χρόνια, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που έχουν εισαγάγει την τέχνη στην καθημερινότητά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΠΕ Αντώνης Φιλιππόπουλος ευχαρίστησε τόσο την κ. Ψαρρά- Παπαγεωργίου όσο και τον κ. Παπά για την στήριξή τους στον Τομέα Εικαστικών και στις δράσεις του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θετική επίδραση της Art Therapy στην ψυχολογία ειδικά των ασθενών και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις δυσκολίες που συνάντησε στην υλοποίηση του έργου των μετωπών. «Επίπονο έργο στην όλη υπόθεση ήταν η ιστορικότητα του έργου. Η ακριβής μελέτη του υλικού, ώστε να απεικονιστούν οι σκηνές με τη μεγαλύτερη ακρίβεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κ.  Ψαρρά - Παπαγεωργίου απονεμήθηκε τιμητικός πάπυρος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση, ο οποίος συνεχάρη τους αδελφούς Παπαγεωργίου για το όραμα, την ευαισθησία και την προσφορά τους. Τις ευχαριστίες του προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς του Γ.Ν. Παπαγεωργίου  εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.