Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνεχίζουν την απόχη από την καθαριότητα τις Κυριακές οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι, όπως έχουν ήδη αποφασίσει, απέχουν από την εργασία τους τις Κυριακές, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Τι δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί το εργατοτεχνικό προσωπικό του δήμου, διεκδικώντας τη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και την πληρωμή της υπερωριακής εργασίας τις Κυριακές, η οποία, όπως λένε, δεν πληρώνεται ως τέτοια.

Οι εργαζόμενοι, όπως έχουν ήδη αποφασίσει, απέχουν από την εργασία τους τις Κυριακές μία απόφαση που θα ισχύσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου τους.

Ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κωνσταντίνος Φούντας δήλωσε: «Το κύριο μας αίτημα είναι τα μέσα ατομικής προστασίας τα οποία δεν μας έχουν χορηγηθεί από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ο κ. Ζέρβας. Μιλάμε για έναν μεγάλο διαγωνισμό ο οποίος έχουν περάσει 3 χρόνια αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία. Υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουμε πάρει ενώ η διοίκηση έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να γίνει η αποτίμηση και να δοθεί σε χρήματα η διαφορά. Εδώ και 1,5 χρόνο ούτε αυτή η υπόσχεση έχει υλοποιηθεί. Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι».

Αναφορικά με την απόχη από την Κυριακή σημείωσε: «Είναι υπερωριακή εργασία και δεν πληρώνεται ως τέτοια. Επίσης ένα ακόμη θέμα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών εξαιρέσιμων, ενώ έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εμείς παραμένουμε στα μοντέλα του 60 και του 70 όπου γίνεται η καταγραφή με τα χέρια, 2000 άτομα προσωπικό».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί σε όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, το πράσινο, στα κοιμητήρια κτλ μέτρα προστασίας όπως μπότες, φόρμες εργασίας, γάντια. Όπως είπε, αυτό έχει αντίκτυπο και στα εργατικά ατύχημα τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχουν αυξηθεί. «Η πρώτη υποχρέωση κάθε δημάρχου είναι να χορηγεί μέτρα ατομικής προστασίας», τόνισε.

Συνολικά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι 1.200 και οι δικαιούχοι των ΜΑΠ, σε όλο τον δήμο, είναι περίπου 2.000.

Μέχρι τέλος του χρόνου τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους

Στην τελική ευθεία για την επίλυση του είναι το θέμα των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σύμφωνα με τον Γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε δήλωση του ο κ. Νίκος Λιακόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων τόνισε ότι «τα μέσα ατομικής προστασίας βρίσκονται στην τελική ευθεία παράδοσης τους».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν θα ξεπεράσουν άμεσα. Αποτελεί στοίχημα να χορηγηθούν πριν τελειώσει η χρονιά», σημείωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι καταγράφηκαν όλα τα θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι καθως όπως είπε υπάρχει η ανάγκη της συνεργασίας. «Σκοπός όλων είναι το καλό της πόλης να είναι καθαρή η πόλη και όμορφη» κατέληξε.

Οι εργαζόμενοι του δήμου είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο για τα μέσα ατομικής προστασίας και εργασιακά ζητήματα.