Skip to main content

Συνεδριακό Κέντρο Πειραιώς: «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό»

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Τράπεζας Πειραιώς

Τη θεατρική μεταφορά του παιδικού βιβλίου «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12).

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14), την Κυριακή 2/12 (ώρα 12:00) και τη Δευτέρα 3/12 (ώρες 10:00 και 12:00), από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Αποστόλη Ψαρρού.

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων, του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012/Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά), σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, η θεατρική δράση μάς μεταφέρει στο ιστορικό κέντρο της κλασικής Αθήνας. Με αφετηρία την ανασκαφή ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού (1995), από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, καθώς και την ανασύσταση ενός καλοδιατηρημένου παιδικού κρανίου από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία για ένα κορίτσι που χάθηκε κατά τη διάρκεια του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου, τη Μύρτιδα. Η σύντομη ζωή της Μύρτιδας άρχισε με αγάπη, παιχνίδια και ανεμελιά αλλά έληξε βίαια, και μάλιστα σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων. Η παράσταση επιδιώκει να αναδείξει την τρυφερή ιστορία του βιβλίου, καθώς και το διαχρονικό μήνυμα για την αξία της ειρηνικής ζωής, μέσα από τη ματιά ενός παιδιού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Συμμετέχουν: Τιτίκα Ασλανίδου, Γιώργος Βενάρδος, Μαρία Δασκαλάκη, Νίκος Καλαντζής, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Μάριος Μακρής, Φένια Μαυρομάτη, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Αναστασία Τσιάκου.

* Οι παραστάσεις έχουν ως εξής:

Κυριακή 2/12, 12:00: παράσταση για παιδιά και οικογένειες. Με αφορμή την παράσταση, η περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων» θα παραμείνει ανοιχτή από τις 11:00 το πρωί έως τις 13:30.

Δευτέρα 3/12, 10:00 και 12:00: παραστάσεις για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας (τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας (Α΄ γυμνασίου) εκπαίδευσης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη η προσυνεννόηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ναντίνα Κυριαζή στο τηλέφωνο 2310385662, e-mail: thess.piop@piraeusbank.gr.