Skip to main content

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο ο Αραβικός Σύνδεσμος για το θέμα της Λιβύης

Όπως ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για αύριο Τρίτη ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αποστείλει στρατεύματα στη χώρα ενδεχομένως και από τον επόμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (...) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Και σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και Ρωσία υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό(LNA) του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαφτάρ, ενώ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίζεται από Τουρκία και Κατάρ, όπως και από Ιταλία.