Skip to main content

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα στους ναούς - Διαφωνίες μητροπολιτών

Αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας. Τι ζητούν οι μητροπολίτες και ποιες δυνατότητες δίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ωστόσο το κλίμα στους κόλπους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας είναι βαρύ, αφού τα μέτρα που έχουν επιβληθεί ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια προκάλεσαν αντιδράσεις μητροπολιτών.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος ώστε να διασαφηνιστεί εάν υπάρχει ταύτιση με την Πολιτεία όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των ναών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χθες, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από πλευράς πρωθυπουργού υπήρξε παραπομπή στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για όποιες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ναών.

Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να συμφώνησαν για άνοιγμα των ναών για ατομική προσευχή, ενώ τέθηκε επί τάπητος και η τέλεση Θείας Λειτουργίας και την Πρωτοχρονιά με παρουσία κόσμου.

Παράλληλα, κοντά είναι και το σενάριο να γίνουν έως τρεις Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα και έως δύο τα Θεοφάνεια, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιστοί να εισέλθουν στους ναούς τις ιερές μέρες της χριστιανοσύνης.

Αγκάθι αποτελεί βέβαια το θέμα του ορίου ατόμων, αφού από πλευράς ιεραρχίας τίθεται θέμα αναλογικότητας μεγέθους ναού και αριθμού πιστών, ενώ ζητείται αύξηση του ορίου των εννέα πιστών ανά ναό και 25 πιστών ανά μητροπολιτικό ναό.

Οι ιεράρχες ζητούν να ανέβει το όριο σε 25 πιστούς στους απλούς ναούς και στους 50 στους μητροπολιτικούς.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι μητροπολίτες που έχουν εκφράσει μεγάλη δυσαρέσκεια για τα μέτρα, με τον Αρχιεπίσκοπο να καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση όπου αρχιερείς έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν τους ναούς που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους χωρίς να υπολογίζουν ποινές.

Από την άλλη πλευρά αιχμές άφησε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, που είπε ότι η Εκκλησία κατά το δεύτερο κύμα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.