Skip to main content

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι - Όλα τα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα

Να εισηγηθούν σχετικά με την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων αλλά και για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων καλούνται σήμερα οι λοιμωξιολόγοι.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που καλείται να εισηγηθεί σχετικά με την άρση ή μη ορισμένων μέτρων που ήδη ισχύουν, θέτοντας επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μέχρι στιγμής, το μέτρο που προκρίνεται να αρθεί είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα επιτραπούν από το ερχόμενο Σάββατο. Εξάλλου, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν όλο αυτό το διάστημα έως έναν βαθμό με τη χρήση του κωδικού 6 στα SMS στο 13033 εάν ο προορισμός ήταν κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής ή αθλητική άσκηση-βόλτα με το κατοικίδιο.

Ψηλά στην ατζέντα είναι φυσικά και το λιανεμπόριο και τα σχολεία, στα οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα πως έχει θέσει προτεραιότητα. Στόχος είναι η λειτουργία της αγοράς να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται, εκτός απροόπτου, το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.