Σάββατο 15 Μαΐου 2021
x

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΡΟΜΑ

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Δεύτερο Διήμερο στις 20-21 Ιουνίου 2021 και το Τρίτο Διήμερο στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021

Με απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, διοργανώθηκε η Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971 - 2021, με αφορμή τα 50 χρόνια από το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1971, καθώς επίσης και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τo διήμερο 8 και 9 Απριλίου από την πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με την επικουρία του Φάρου του Κόσμου και τη στήριξη πανεπιστημιακών και άλλων φορέων.

Η διοργάνωση έγινε στην Αθήνα στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ, όπως αναφέρεται, «συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη εκατοντάδες Ρομά και επιστήμονες από ολόκληρη την Ελλάδα και από τα πέρατα του κόσμου, που ως ισότιμοι συνομιλητές συνδιαλέχθηκαν γόνιμα και δημιουργικά σε φιλικό περιβάλλον. Για πρώτη φορά ο κεντρικός συλλογικός φορέας των Ελλήνων Ρομά φιλοξένησε τους κορυφαίους πολιτειακούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες της χώρας. Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη συγκίνησε όλο το ακροατήριο», όπως αναφέρει στην ενημέρωση.

Το πρώτο διήμερο της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971 - 2021 σηματοδότησε το άνοιγμα, για πρώτη φορά, των Ελλήνων Ρομά στη διεθνή κοινότητα, με εξωστρέφεια και χωρίς τις φοβίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Στάλθηκε από τον ελληνικό χώρο, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία μας στην Ευρώπη, μήνυμα περηφάνειας κι ενδυνάμωσης των Ρομά όλου του κόσμου. Εξίσου σημαντική ήταν η διεθνής προβολή της δυναμικής και ενεργής κοινότητας των Ελλήνων Ρομά, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης «εύστοχα προέτρεψαν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ομαλής κοινωνικής μας ένταξης. Ηχηρές πολιτικές δεσμεύσεις ακούστηκαν από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, για εθνικό και διακομματικό σχέδιο ένταξης με συμμετοχή των ίδιων των Ρομά. Τονίστηκε η ανάγκη για άμεση θεσμική θωράκιση της ΕΛΛΑΝΠΑΣΣΕ, τριτοβάθμιου συλλογικού οργάνου και κορυφαίου εκπροσώπου της κοινότητάς μας».

Ομιλήτριες και ομιλητές στήριξαν «τις δίκαιες διεκδικήσεις, αγώνες και αιτήματα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Τονίστηκε πως η παιδεία είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνική μας ένταξη και την εξάλειψη της παραβατικότητας που, σε συνθήκες κοινωνικής αδικίας και στέρησης, δυστυχώς γίνεται κάποτε αναγκαίο μέσο επιβίωσης. Ορίστηκαν ως άξονες ολιστικής ένταξης των Ρομά η στέγαση, η παιδεία, η απασχόληση, η υγεία, η πολιτική συμμετοχή, κι η αντιμετώπιση του αντιτσιγγανισμού. Η προβολή της πολυπολιτισμικότητας, με ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου, έδειξε πόσο σημαντικό είναι η πολιτεία να δεχτεί ισότιμα όλα τα μέλη του ελληνικού λαού», όπως επισημαίνεται. 

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Δεύτερο Διήμερο στις 20-21 Ιουνίου 2021 και το Τρίτο Διήμερο στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021. Θεματικοί τους άξονες είναι η ιστορία, η παιδεία, οι τέχνες, η γλώσσα κι ο πολιτισμός (Ιούνιος), και η πολιτική συγκρότηση και συμμετοχή των Ρομά (Σεπτέμβριος).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ