Skip to main content

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν στερεότυπα για την ΕΕ

Τι χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λειτουργιών της. Σεμινάριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η απουσία της ερευνητικής και κριτικής δημοσιογραφίας αλλά και η αναπαραγωγή στερεοτυπικών εικόνων χαρακτηρίζουν την κάλυψη των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ΜΜΕ, όπως σημείωσαν οι ομιλητές στο σεμινάριο για την ενημέρωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών 2019 που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο ΑΠΘ, τόνισε πως παρότι περίπου 1.000 δημοσιογράφοι δίνουν τις ανταποκρίσεις τους από τις Βρυξέλλες, αναπαράγονται οι ίδιες στερεοτυπικές εικόνες που δείχνουν άντρες και γυναίκες με γκρι κοστούμια να συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό, όπως λέει ο κ. Φραγκονικολόπουλος, δίνει την εντυπώση πως όλα αποφασίζονται εν κρυτπώ την ίδια ώρα ποιυ οι περισσότερες συνελεύσεις είναι ανοιχτές. «Δεν πρόκειται για μια μυστήρια ΕΕ που αποφασίζει κρυφά», τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως είναι επικίνδυνο το να μην καλύπτεται η ΕΕ γιατί πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν πως λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Στη σύντομη τοποθέτησή της, η Χρυσάνθη Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct – ΚΕ∆ΗΘ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι δημοσιογράφοι να σταματήσουν να δίνουν έτοιμη τροφή στους πολίτες αναφορικά με την ενημέρωσή τους για την ΕΕ. 

Από πλευράς του, ο Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της σημείωσε πως οι πολιτικές της ΕΕ μας αφορούν όλους καθώς οι αποφάσεις της ΕΕ αφορούν και επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας.

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε πως οι πολίτες πρέπει πλέον να αναζητούν οι ίδιοι συχνά την πληροφόρηση καθώς η ΕΕ δίνει ευκαιρίες χρηματοδότησης και δικτύωσης σε πάρα πολλά θέματα.
Στο σεμινάριο, μίλησε ακόμα ο ευρωβουλευτης του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.