Skip to main content

Συνέδριο στο ΑΠΘ: Οι αλλαγές των κομματικών συστημάτων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 15.00, με την κεντρική ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνο Paolo Segatti

Οι αλλαγές των κομματικών συστημάτων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και την περίοδο της πανδημίας είναι το θέμα του Συνεδρίου που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και η έδρα Jean Monnet «Τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης – Δημοκρατία, θεσμοί και πολιτικές (EUDEM)», στις 8-9 Ιουνίου 2022, στο κτήριο ΝΟΠΕ του ΑΠΘ (αίθουσα 319, 3ος όροφος).

Το Συνέδριο, με τίτλο «Party system changes in Southern Europe from the Eurozone crisis to the pandemic», έχει ως στόχο «τον επιστημονικό διάλογο σε μια συγκριτική και διαχρονική βάση γύρω από θεματικές εκλογικής και πολιτικής συμπεριφοράς όσο και του ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 15.00, με την κεντρική ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνο Paolo Segatti, με θέμα το χάσμα ανάμεσα στον ιταλικό Βορρά και Νότο, υπό το πρίσμα ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών διαιρέσεων και ζητημάτων πολιτικής κουλτούρας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, θα συζητηθούν θέματα εκλογικής συμπεριφοράς στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, πανδημίας και σχέσεων αυτών των χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Συνέδριο είναι υβριδικό και οι εργασίες του θα μεταδίδονται ζωντανά, μέσω zoom, από τον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/95072194717?pwd=ekRnamxtMy9PdGNIRE1PZlhMVGJFUT09  (Meeting ID: 950 7219 471/ Passcode: 060921)

Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του αγγλόφωνου μαθήματος «Politics and Government in Southern Europe. A Comparative Analysis» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής αποκλειστικά σε όσες και όσους συμμετέχουν στο συνέδριο διά ζώσης.