Skip to main content

Συνέδριο ΤΕΕ: Από τα μέσα Ιουλίου προκηρύσσονται οι πρώτες μελέτες των νέων ΤΠΣ

Μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ, ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε πως τα μεγάλα έργα εξαρτώνται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς.

Μέχρι τα μέσα του Ιουλίου θα προκηρυχθούν οι πρώτες 18 μελέτες, μέσω του ΤΕΕ και εντός του έτους το σύνολο των μελετών των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για το 75% της επικράτειας θα έχουν προκηρυχθεί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς μιλώντας στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Όλα τα μεγάλα έργα εξαρτώνται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς που εξελίσσουμε στο ΥΠΕΝ», τόνισε ο κ. Ταγαράς, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των πολεοδομικών και χωροταξικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα  αστικών αναπλάσεων επισημαίνοντας ότι: «το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο» και τονίζοντας την ανάγκη «να φύγουμε από την παλιά μηχανοκίνητη λογική και να πάμε σε μία πιο ανθρωποκεντρική».

Στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου του ΤΕΕ με θέμα «Πράσινα Κτίρια και Αστικές Αναπλάσεις» μίλησαν εκπρόσωποι της αγοράς των μελετών και κατασκευών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επένδυση του Ελληνικού, για την οποία εκπρόσωπος του αναδόχου Ομίλου τόνισε ότι το έργο του Ελληνικού θα είναι στην πρωτοπορία των καινοτόμων πράσινων και έξυπνων εφαρμογών, τόνισε ότι έχουν γίνει μελέτες και θα εφαρμοστούν τεχνικές μείωσης του αποτυπώματος των κατασκευαστικών εργασιών, όπως για παράδειγμα θα γίνει ανακύκλωση των υλικών από τις εκσκαφές, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα παράξουν περί το 1,5 εκατ. κυβικά μπαζών. Υπογραμμίστηκε επίσης  ότι στις προτεραιότητες του Ομίλου είναι στο έργο του Ελληνικού η αξιοποίηση του ελληνικού τεχνικού δυναμικού, που βρίσκεται εντός και εκτός Ελλάδας.

Νίκος Ταγαράς: «Όλα τα μεγάλα έργα εξαρτώνται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ»

«Όλα τα μεγάλα έργα εξαρτώνται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς που εξελίσσουμε στο ΥΠΕΝ», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Για όλες τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε, ότι συμπαραστάτες όλου του σχεδιασμού είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και οι Μηχανικοί.

Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στις διαχρονικές καθυστερήσεις του Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Γι΄ αυτό το λόγο, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, προχωρούμε σε σχεδιασμούς στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που αντικαθιστούν τα παλιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΟΑΠ όπου τουλάχιστον στο 75% της επικράτειας, εκεί που υπάρχει κενό σχεδιασμού, έρχεται να καλύψει και μάλιστα σε σύντομους χρόνους που δεν έχουν ξαναϋπάρξει ξανά στο παρελθόν. Σε αυτό συμβάλει η πίεση του χρόνου και αποπληρωμής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο δεύτερος σχεδιασμός αφορά στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και αφορά στα διατηρητέα κτίρια, και όχι μόνο. Θέματα που αφορούν στην οριοθέτηση οικισμών, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν οριοθετήθηκαν ποτέ, υπάρχουν οικισμοί που κατέπεσαν στο ΣτΕ και εκκρεμούν να επαναοριοθετηθούν. Υπάρχουν θέματα που αφορούν και στην εκτός σχεδίου δόμηση και σε ένα κρίσιμο κομμάτι που αφορά την αρτιότητα αλλά την οικοδομησιμότητα στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Αναφέρομαι στην έννοια του κοινόχρηστου δρόμου, κατά την έννοια των θεμάτων και των πολεοδομικών προτύπων. Είναι ένα μείζον θέμα που διαχρονικά έχει προβλήματα και θέλουμε να κλείσουμε αυτή την εκκρεμότητα.

Όσα γήπεδα δημιουργούνται μετά το 2003 πρέπει να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Είχαμε και την ιδιαιτερότητα με πρόσβαση εφόσον είχαν δημιουργηθεί πριν το 2003. Ως προς αυτά θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ξεδιπλωθούν το προσεχές διάστημα.

Οι ανάγκες του συνολικού σχεδιασμού επιβάλουν συνολική λύση και όχι τμηματική. Με αυτές τις οριζόντιες αναφορές στον Σχεδιασμό, και για τις εμβληματικές αστικές αναπλάσεις με προϋπολογισμό πάνω από 765 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα είναι ένα κίνητρο και αλλαγής στάσης για το πώς θέλουμε τον δημόσιο χώρο, αλλά και το κτιριακό απόθεμα να είναι ποιοτικότερο, ομορφότερο, κλιματικά ουδέτερο και όλα αυτά με ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που θα επιλεγούν.

«Μερικά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής των αστικών κέντρων (ιδιαίτερα ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών). Η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω στοχευμένων επεμβάσεων αναβάθμισης και επανάχρησης. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων. Η μείωση της παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις».

«Προσδοκούμε μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό που θα είναι πιλοτικός να αλλάξουμε στάση και σε συνεργασία μαζί με την τοπική κοινωνία και μέσω της ΚΕΔΕ.

Όπως είπε ο κ. Ταγαράς μέχρι τα μέσα του Ιουλίου θα λάβει χώρα η πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού μελετών των νέων ΤΠΣ  μέσω του ΤΕΕ. Όπως είπε, για το 75% της επικράτειας θα έχουν προκηρυχθεί όλα τα ΤΠΣ εντός του έτους. Δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Έχουμε άριστη συνεργασία και συντονισμό. Θα κριθούμε όλοι μαζί και θα παλέψουμε όλοι μαζί».

Ευθύμιος Μπακογιάννης Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ: «Οι αστικές αναπλάσεις θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα»

Στα χαρακτηριστικά των αστικών αναπλάσεων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμης Μπακογιάννης επισημαίνοντας ότι: «το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο».

Τόνισε την ανάγκη «να φύγουμε από την παλιά μηχανοκίνητη λογική και να πάμε σε μία πιο ανθρωποκεντρική». Όπως είπε: «Όλη η λογική ήταν στηριγμένης στο ότι ο χρήστης της πόλης είναι ένας μετακινούμενος όπου μπορεί να πηγαίνει από το ένα σημείο στο άλλο με μεγάλη ταχύτητα και δε δίναμε σημασία στην έννοια της στάσης».

Μεγάλη έμφαση σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη θα δοθεί στην έννοια «άνθρωπος». Όπως είπε, «οι αναπλάσεις θα έχουν ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Θα περιέχουν πολύ ποδήλατο, πολύ πράσινο, και θα αποφεύγουν τα φαινόμενα της θερμικής νησίδας.

Όπως επεσήμανε, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, «οι αστικές αναπλάσεις θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα», καθώς μπορεί με αυτό τον τρόπο να μπορούν να προσελκύουν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων "Εξοικονομώ", μέσω του οποίου θα μπορέσουν να επισκευαστούν και το οποίο θα συμβάλει στην αποκατάστασή τους, και το πρασίνισμά τους.  «Αυτό το πρόγραμμα θα αλλάξει την εικόνα που υπάρχει σε πολλά κτίρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαβούλευση των προδιαγραφών των ΤΠΣ, επισημαίνοντας ότι  «δεν μπορεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός να κλείνει τα μάτια στις φυσικές καταστροφές, καθώς όπως είπε, «με αυτά τα σχέδια θα καθoριστεί το μέλλον των πόλεων».

Τέλος ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε την ανάγκη χρήσης νέων τεχνολογιών όπως το BIM, αναφέρθηκε στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και στην ανάγκη συνδυασμού του αστικού περιβάλλοντος με την αγορά της βιομηχανίας, προκειμένου να συνυπάρχουν αρμονικά.

Δημήτρης Παπαστεργίου Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: «Αυτή η επανάσταση πρέπει να βαφτεί "πράσινη"»

«Αυτή η επανάσταση πρέπει να βαφτεί πράσινη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ στάθηκε στις υψηλές δυνατότητες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Όπως είπε, καλούμαστε να αλλάξουμε νοοτροπία όσον αφορά τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις. «Βάζουμε κριτήρια; Μας νοιάζει αν τα κτίρια είναι ουδέτερα ή παθητικά κλιματικά και κατά πόσο οι μηχανικοί είναι έτοιμοι να κατασκευάσουν τέτοια κτίρια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι μόλις το 28% των μηχανικών στην αυτοδιοίκηση είναι κάτω των 45 ετών. «Να δώσουμε καλύτερα έργα, πιο πράσινα έργα. Οι αναπλάσεις πρέπει να έχουν χαρακτήρα και περιεχόμενο, και να δούμε ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γειτονιών μας», είπε ο κ. Παπαστεργίου. Και πρόσθεσε: «Να ξεκινήσουμε από το κτίριο, να πάμε σε τετράγωνα, σε επίπεδα γειτονιάς και μετά σε πόλεις». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ηλεκτροκίνηση, την αξιοποίηση των ποταμών.

Δημήτρης Ανδριόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Dimand: Στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κοιτίδα πράσινων κτιρίων στην Ευρώπη

«Οι επαναλαμβανόμενες κρίσης δημιούργησαν μία μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Όπως είπε, «θα είναι τραγικό αν δεν αξιοποιήσουμε το απόσταγμα της κρίσης με έναν δημιουργικό τρόπο» και έκανε λόγο για μία ειλικρινή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς όπως είπε: «για πρώτη φορά από θεωρία γίνεται πράξη». «Αν δεν συνεργαστούμε, δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλα βήματα», τόνισε. Όπως έκανε γνωστό, το 45% των κτιρίων με πράσινο πιστοποιητικό έχουν παραχθεί από την Dimand και πρόσθεσε ότι εκεί που δίνεται ιδιαίτερα σημασία είναι η παραγωγή των υλικών και για το εάν έχει γίνει με αειφόρο τρόπο. Τέλος, όπως εκτίμησε, «στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κοιτίδα πράσινων κτιρίων της Ευρώπης». Ενώ, έδωσε έμφαση στις αστικές αναπλάσεις, καθώς αυτές είναι που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Φώτης Γιόφτσιος Αντιπρόεδρος ΔΣ, της Ten Brinke Hellas: «Η στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια είναι μονόδρομος»

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Φώτης Γιόφτσιος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΣ, της Ten Brinke Hellas επεσήμανε την διεθνή παρουσία της εταιρείας αλλά και το σημαντικό αποτύπωμά της στη χώρα, με σύγχρονες κατασκευές μηδενικού ή περιορισμένου ενεργειακού αποτυπώματος. Αναφέρθηκε στα έργα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα, την ευελιξία, με έμφαση στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η εταιρεία έχει δεκάδες χρόνια εμπειρία στον τομέα των πράσινων κτιρίων ανέφερε και επεσήμανε ότι «η στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια, είναι μονόδρομος».

Δημήτρης Ζωντανός Chief Planning, Design & Construction Officer, Hellinikon Project LAMDA DEVELOPMENT: «Το Project του Ελληνικού θα είναι παράδειγμα προς μίμηση»

Εκ΄ μέρους της LAMDA DEVELOPMENT, ο Chief Planning, Design & Construction Officer, Hellinikon Project., κ.  Δημήτρης Ζωντανός τόνισε το γεγονός ότι την Παρασκευή το project ξεκίνησε και επίσημα. Ευχαρίστησε το ΥΠΕΝ, και πρόσθεσε ότι τώρα ξεκινά η πρόκληση και οι ευθύνες. «Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το να εφαρμόσει παραδείγματα πρωτοπόρα στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή όλων στο project του Ελληνικού», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς όπως είπε: «Η εταιρεία είναι ανθρωποκεντρική». Όπως είπε, η LAMDA προσπαθεί να επαναπατρήσει ανθρώπινο δυναμικό χωρίς να λείπουν και τα ξένα στελέχη. Απηύθυνε έκκληση προς το ΤΕΕ να συμβάλει στις συμπράξεις με εταιρείες για την αναζήτηση νέας εγχώριας τεχνογνωσίας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ευελιξία ακόμα και σε επίπεδο νομοθεσίας προκειμένου να ακολουθεί τις εξελίξεις. «Καλό είναι όλη η προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την πολιτεία και την τοπική κοινωνία, να είναι ένα παράδειγμα για τους άλλους», δήλωσε ο κ. Ζωντανός.

Κωνσταντίνος Καρατσώλης DTK Law Firm: Απαραίτητα τα νομικά εργαλεία για τη δημιουργία Πράσινων Πόλεων

Στο ζήτημα των διαδικασιών και των εργαλείων δικαίου για την Πράσινη Μετάβαση αναφέρθηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καρατσώλης DTK Law Firm, και τόνισε ότι «την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε τους βασικούς νομικούς άξονες για τη δημιουργία των Πράσινων Πόλεων». Επεσήμανε, ότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές και ευρωπαϊκά νομικά κείμενα με βάση, απ΄ όπου μπορούμε να αντλήσομε γνώση. Πρόσθεσε ότι πράσινες πόλεις είναι τόποι καινοτομίας, εξοικονόμησης ενέργειας, τόποι με έξυπνα δίκτυα και αλλαγές στη συμπεριφορά του πολίτη ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη σχεδιασμών και δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.