Skip to main content

«Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος» ισχυρίζονται τουρκικά ΜΜΕ - Τι απαντά η Αθήνα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συνέλαβαν τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία, ανέφεραν από το μεσημέρι του Σαββάτου τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την Αθήνα να αρνείται κατηγορηματικά ότι πρόκειται για άτομο που είχε ή έχει σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη σχέτικη διάψευση πραγματοποίησε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Καθημερινή, τονίζοντας ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρακαι δεν έχει σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Κατά τις πληροφορίες του ίδιου μέσου, πρόκειται για Έλληνα πολίτη ο οποίος ζει στην Τουρκία και τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί τους τελευταίους μήνες. Είχε, μάλιστα, υπάρξει σχετική ενημέρωση από ελληνικό προξενείο στην Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η εξαφάνιση του Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, σημειώνουν, η πρεσβεία έχει επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ύστερα από έρευνες της ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε, όπως επισημαίνουν, ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ισχυρίζονται επίσης ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν επίσης ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.