Skip to main content

Συνελήφθη ο βαρόνος των ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο στο Μεξικό (video)

Ο Κάρο Κιντέρο, από τη Λα Νόρια της Σιναλόα, είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως ένας από τους συνιδρυτές του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα.

Ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο, ένας βαρόνος των ναρκωτικών, ο οποίος ήταν πίσω από τη δολοφονία ενός πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών το 1985, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές, σχεδόν, μια δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με το Ναυτικό.

Ο Κάρο Κιντέρο συνελήφθη, αφού ένας σκύλος έρευνας με το όνομα «Μαξ» τον βρήκε να κρύβεται σε θάμνους στην πόλη Σαν Σιμόν στην πολιτεία Σιναλόα κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Ναυτικού και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ναυτικού. Η τοποθεσία βρισκόταν στα βουνά, κοντά στα σύνορα της Σιναλόα με τη βόρεια συνοριακή πολιτεία Τσιουάουα.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης καθώς και αίτημα έκδοσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε ένα σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ναυτικό, ο Κιντέρο εμφανίζεται με το πρόσωπό του θολό, ντυμένος με τζιν, φορώντας ένα βρεγμένο μπλε πουκάμισο και ένα φαρδύ χακί μπουφάν.


Η σύλληψη έγινε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Αυτό είναι τεράστιο», δήλωσε στο Twitter ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Λατινική Αμερική, Χουάν Γκονζάλες.

Ο Κάρο Κιντέρο, από τη Λα Νόρια της Σιναλόα, είναι, ίσως, περισσότερο γνωστός ως ένας από τους συνιδρυτές του καρτέλ της Γουαδαλαχάρα. Η ακμή της ομάδας ήταν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν διακινούσε κυρίως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ.

Ένας από τους εκτελεστές της ομάδας ή «sicarios» ήταν ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, ο οποίος ίδρυσε το βίαιο καρτέλ Σιναλόα, αλλά σήμερα είναι φυλακισμένος.

Ο Κάρο Κιντέρο καταδικάστηκε κάποια στιγμή σε 40 χρόνια φυλάκισης, για την απαγωγή, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία ενός πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, του Ενρίκε «Κίκι» Καμαρένα, το 1985. Το 2013, απόφαση εφετειακού δικαστηρίου του Μεξικού άφησε τον Κάρο Κιντέρο ελεύθερο, αφού είχε εκτίσει 28 χρόνια. Οι αμερικανικές αρχές και οι μεξικανικοί εισαγγελείς εξοργίστηκαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

Ο Mike Vigil, πρώην επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της DEA, δήλωσε: «Είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες συλλήψεις της τελευταίας δεκαετίας από άποψη σημασίας για τη Δίωξη Ναρκωτικών».

Πριν από την αναφερόμενη σύλληψη του Κάρο Κιντέρο την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε αμοιβή έως και 20 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Ο Κάρο Κιντέρο, ο οποίος πέρυσι έχασε την τελική έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε άλλος Μεξικανός αξιωματούχος. Ενώ ο 69χρονος Κιντέρο δεν θεωρείται, πλέον, σημαντικός παράγοντας στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, ο συμβολικός αντίκτυπος της σύλληψής του είναι πιθανό να είναι σημαντικός και για τις δύο πλευρές των συνόρων.