Skip to main content

Μακέδος: Ώρα ανάκαμψης για τον τεχνικό κόσμο της χώρας

Συνέντευξη στη Voria.gr του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου. Οι εκλογές στο ΤΕΕ, η νίκη της ΔΚΜ και οι προκλήσεις για τον τεχνικό κόσμο

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, για την ενίσχυση της ρευστότητας των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές του νέου έτους το ΤΜΕΔΕ, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στη Voria.gr o πρόεδρος του Ταμείου και αντιπρόεδρος της Attica Bank Κωνσταντίνος Μακέδος, ο οποίος είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΔΚΜ και του Γιώργου Στασινού στις αυριανές εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο κ. Μακέδος εξηγεί γιατί είναι κρίσιμες οι αυριανές εκλογές στο ΤΕΕ για τον τεχνικό κόσμο, υπογραμμίζει τις μεγάλες δυνατότητες προσφοράς που έχει ο υπεύθυνος συνδικαλισμός και δηλώνει αισιόδοξος ότι η χώρα πλέον έχει φθάσει στο σημείο που μπορεί να ενεργοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις της μπαίνοντας σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης.

Κύριε Μακέδο, αύριο διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, στις οποίες είστε υποψήφιος με τη ΔΚΜ. Γιατί οι μηχανικοί να επιλέξουν τη ΔΚΜ, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το αποτέλεσμα;

Η συγκυρία είναι κρίσιμης σημασίας. Αφήνουμε πίσω μας μία δεκαετή περίοδο ύφεσης την οποία ο Τεχνικός Κόσμος βίωσε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Το ΤΕΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός και τα στελέχη της ΔΚΜ, αγωνιστήκαμε, πιέσαμε, διεκδικήσαμε, προτείναμε λύσεις και υπερασπιστήκαμε έμπρακτα τον Κλάδο. Συμπαρατάσσομαι και λαμβάνω μέρος στις εκλογές, γιατί δεν πρέπει να χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία αναστροφής της πορείας της πραγματικής οικονομίας.

Η ισχυρή βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για εμπέδωση μίας νέας κανονικότητας με στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη, μας επιφορτίζει με σοβαρές ευθύνες. Το ΤΕΕ μπορεί, πρέπει και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην εθνική προσπάθεια που γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει κανείς. Είτε ως υποψήφιος, είτε ως ψηφοφόρος. Οι μηχανικοί διαχρονικά, πόσο δε μάλλον σήμερα, έχουμε ρόλο, έχουμε λόγο και μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε αυτή τη νέα κανονικότητα. Κανείς δεν περισσεύει και η μαζική συμμετοχή θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο και τη φωνή μας. Η νίκη της ΔΚΜ θα είναι νίκη όλων των μηχανικών, αλλά κυρίως θα είναι μία νίκη ευθύνης και σκληρής δουλειάς για προκοπή στον Κλάδο και τη χώρα.

Τι μπορεί να προσδοκά ο Τεχνικός Κόσμος από τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ, σε μία εποχή που η εμπιστοσύνη των πολιτών στους συνδικαλιστικούς φορείς έχει φθάσει στο ναδίρ;

Οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν είναι κάτι απρόσωπο. Λάθος επιλογές φέρνουν λάθος αποτελέσματα. Και είναι αλήθεια ότι ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα, έχει απογοητεύσει και έχει βλάψει, αφού βασίστηκε στη συνδιαλλαγή, στις ατομικές επιδιώξεις, στον άκρατο λαϊκισμό και την επαναστατική γυμναστική. Στο ΤΕΕ αυτό το φαινόμενο, με τις δύο τελευταίες θητείες του Γιώργου Στασινού και της ΔΚΜ, έπαψε να ισχύει. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΤΕΕ είναι ο επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Πλέον, επιτελεί στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο και έχει θετική συμβολή στην πατρίδα. Αναμφισβήτητα έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, προκειμένου ο κλάδος μας να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει και πάλι την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης για τη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΤΕΕ και ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός είναι μείζονος εθνικής σημασίας και λειτουργούν ως καταλύτης ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού για τον τόπο. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται είναι, και εμείς ως μηχανικοί, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του κλάδου μας, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, και να ενισχύσουμε τη δημιουργική προσφορά μας στην πολιτεία, την κοινωνία και την αγορά. Όσο πιο υπεύθυνοι, σοβαροί και εργατικοί είμαστε τόσο πιο σύντομα θα διανύσουμε αυτό τον δρόμο. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Είναι στο χέρι μας πια. Αρκεί να δουλεύουμε συλλογικά, ενεργά και δημιουργικά.

Ο τεχνικός κλάδος πέρασε μία μεγάλη περίοδο ύφεσης με δραματικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Φαίνεται, πλέον, ότι σταδιακά μπαίνει σε μία πορεία ανάπτυξης αλλά τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν. Με ποιον τρόπο το ΤΜΕΔΕ μπορεί να δώσει ανάσες ρευστότητας στους μηχανικούς και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις;

Κακά τα ψέματα, η αγορά είναι αλυσίδα. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. Εάν δεν αυξηθεί η κατανάλωση, προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία, είναι αδύνατον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό προϋποθέτει έργα, που θα θερμάνουν αυτό τον οικονομικό κύκλο. Μικρά και μεγάλα. Και τα έργα απαιτούν, σοβαρό σχεδιασμό, υπεύθυνη μελέτη, και σύγχρονη κατασκευή, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη ρευστότητας Και παγκοσμίως ο χρηματοπιστωτικός και εγγυοδοτικός τομέας παίζουν ακριβώς αυτό τον κρίσιμο ρόλο. Ως ΤΜΕΔΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσιάζουμε ανοδική πορεία. Συνεχίζουμε και εντείνουμε την εγγυοδοτική και πιστοδοτική μας λειτουργία και φέτος αυξήσαμε κατά 15% την έκδοση εγγυητικών. Στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο σχετικού workshop του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές του νέου έτους.

Ο τομέας των συνεγγυοδοτήσεων μεταξύ του Τραπεζικού Τομέα και των φορέων εγγυοδοσίας, όπως το ΤΜΕΔΕ, είναι ένα πεδίο που μπορεί να προσφέρει μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας και το οποίο πρόκειται να εξεταστεί διεξοδικά το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, στην Attica Bank, που έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, έχουμε υιοθετήσει έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο, στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες. Την επόμενη 5ετία, διπλασιάζουμε τα μεγέθη του ισολογισμού μας, μέσα από την αύξηση ων χορηγήσεων και των καταθέσεων και διευρύνουμε το πελατολόγιό μας σε νέες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αλλά και σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και διατηρείτε στενές σχέσεις με τους ανθρώπους της πόλης. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Θεσσαλονίκη, σε μια συγκυρία που φαίνεται ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για την πόλη;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, έκανα οικογένεια και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην πόλη. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητές της, που είναι πολλές και σημαντικές. Άλλωστε, οι λύσεις των προβλημάτων είναι ακριβώς αυτές που δημιουργούν τις αναπτυξιακές προκλήσεις. Η ανεργία, τα λουκέτα, η ασθενική αγορά, τα προβλήματα στις υποδομές και τις μεταφορές, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα ζητήματα της καθημερινότητας, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και μάλιστα άμεσα. Η νέα δημοτική αρχή, η Περιφέρεια, αλλά κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη επίσκεψή του, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι πλέον εμάς τους Θεσσαλονικείς δεν μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απ΄ την πλευρά μου, ως ενεργός πολίτης, ως επαγγελματίας αλλά κυρίως ως πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για δυναμική ανάκαμψη. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Είμαι αισιόδοξος, και πιστεύω ότι στα επόμενα τρία χρόνια η πόλη θα αλλάξει ριζικά. Η Θεσσαλονίκη θα πάρει και πάλι τη θέση που της αξίζει. Απαιτείται συστηματική δουλειά και βούληση, η οποία φαίνεται ότι σήμερα υπάρχει. Οι Θεσσαλονίκη και η χώρα μας έχουν απίστευτες δυνατότητες. Αρκεί να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις. Και αυτό κάνουμε.