Skip to main content

Συνεργασία ΑΠΘ-ΧΑΝΘ για την αντιμετώπιση της κακής διατροφής στα παιδιά και εφήβους

Παρέμβαση αγωγής υγείας από ΧΑΝΘ και ΑΠΘ για την αντιμετώπιση της κακής διατροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητες στα παιδιά και εφήβους.

Η ΧΑΝΘ και το ΑΠΘ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από τη μία μεριά, η Χ.Α.Ν.Θ. διαθέτει τεχνογνωσία δεκαετιών στην εκτέλεση επιτυχημένων κατασκηνωτικών προγραμμάτων. Από την άλλη μεριά, το Α.Π.Θ., το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, έχει υλοποιήσει επιτυχώς πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων αγωγής υγείας, έχοντας αποσπάσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων, χάρη στους επιστήμονες διεθνούς κύρους που διαθέτει. Η συνέργεια αυτή αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια συνεργασίας της Χ.Α.Ν.Θ. και του Α.Π.Θ., ύστερα από την επί δεκαετίες επιτυχημένη υλοποίηση του κατασκηνωτικού προγράμματος παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπρόσθετα, η παρούσα συνεργασία αποτελεί την πρώτη προσπάθεια υλοποίησης κατασκηνωτικού προγράμματος που στοχεύει στη γενική υγεία των παιδιών, στην Ελλάδα.

Η επιστημονική εποπτεία του εγχειρήματος ασκείται από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής του Α.Π.Θ. Δημητρίου Γ. Γουλή, με επικεφαλής τους διαιτολόγους – διατροφολόγους Αναστάσιο Βαμβάκη και Μαρία Γραμματικοπούλου. Η οργανωτική εποπτεία ασκείται από το διευθυντή της κατασκήνωσης Χ.Α.Ν.Θ. στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, Δημήτριο Παππά, και την ομάδα των συνεργατών του. Η διδασκαλία των αρχών υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης θα λάβει χώρα με επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, παιχνίδια και διαδραστικές δραστηριότητες, ενσωματωμένες στο ιδιαίτερα επιτυχημένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Χ.Α.Ν.Θ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η διεπιστημονική προσέγγιση της βελτίωσης του τρόπου ζωής εντός του κατασκηνωτικού περιβάλλοντος στοχεύει στο να κινητοποιήσει τα παιδιά και τους νεαρούς εφήβους προς την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μειώνοντας το στίγμα που σχετίζεται με τη θεραπεία στις κλασικές δομές υγείας.

«Δεδομένων της ευαισθησίας και προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. στην υγεία και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, την ιστορία της στην επιτυχή διοργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων και της επετείου των 50 ετών από την ίδρυση της κατασκήνωσης στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, θεωρούμε ότι η εθελοντική αυτή συνέργεια θα αποτελεί μία επιτυχημένη παρέμβαση στη βελτίωση της υγείας των κατασκηνωτών με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από μέρους τους και την έναρξη ενός νέου, δημοφιλούς κατασκηνωτικού προγράμματος!», σημειώνεται στην ανακοίνωση.