Skip to main content

Συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-Δυτικής Μακεδονίας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν σε κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η συνεργασία των Αζερικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των Ελληνικών πανεπιστημίων με την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ajerbaijan State University of Economics, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ανάρ Χουσεϊνοφ που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Κοζάνη και του πρύτανη Θεόδωρου Θεοδουλίδη.

Ο Αζέρος Πρέσβης εξέφρασε την επιθυμία «οι σχέσεις των δύο χωρών να μην περιοριστούν στο θέμα του αγωγού και της μεταφοράς αερίου στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης». Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην υφιστάμενη συνεργασία ανάμεσα στο Ajerbaijan State University of Economics και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο υλοποίησης κοινού Μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Καστοριά και τόνισε ότι «η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση των ηγετών του μέλλοντος».

Ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο ιδρυμάτων «μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα επιστημονικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος» και τόνισε ότι «η συνεργασία με πανεπιστήμια άλλων χωρών αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος μας». Το Ajerbaijan State University of Economics είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και σήμερα είναι η ημέρα εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του.

Ο κ. Χουσεϊνοφ προσέφερε ως δώρο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου σειρά Αζερικών βιβλίων σχετικά με τη λαογραφία, τις τέχνες, τη μουσική και την ιστορία της χώρας.

Νωρίτερα ο πρέσβης έγινε δεκτός στο δημαρχείο Κοζάνης από τον δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα όπου κατά την διάρκεια της συζήτησης συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνεργασίες σε θέματα πολιτισμού, ενώ εξέτασαν και το ενδεχόμενο της αδελφοποίησης με πόλεις του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Χουσεϊνοφ, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκο Σαρρή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ