Skip to main content

Έκλεισε η συμφωνία με Cisco για το Κέντρο Καινοτομίας στα Σφαγεία

Δημιουργείται «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων, στη δυτική Θεσσαλονίκη

Στη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, προχωρά ο κεντρικός δήμος σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, για το οποίο σας είχε ενημερώσει η Voria.gr (δείτε εδώ), ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

Την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, υιοθετώντας σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα

Για μια εμβληματική πρωτοβουλία που αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη και την εντάσσει σε παγκόσμιους χάρτες έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο μεγάλη επένδυση στην πόλη σε αυτόν τον τομέα.

Αντίστοιχα μεγάλα κέντρα υποστηριζόμενα από τη Cisco, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, παγκοσμίως βρίσκονται σε 15 μεγαλουπόλεις, μεταξύ των οποίων σε Σιγκαπούρη, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μιλάνο και Παρίσι.

«Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι στη Βαρκελώνη το κέντρο αυτό βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε κέντρο έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το δικό μας είναι το πρώτο που θα εξειδικεύεται στον ψηφιακό πολιτισμό», εξήγησε ο κ. Κυριζίδης.

Καινοτομία και πολιτισμός

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση του χώρου των πρώην δημοτικών σφαγείων ως «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας,
Στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων,
Στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και
Στην δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας.

Εφαλτήριο για νεοφυείς επιχειρήσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» θα φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων. Εξάλλου, θα υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-ups), πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας.