Skip to main content

Συνεργασία δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς για τουριστική ανάπλαση

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς αποφάσισαν την αξιοποίηση του κυβερνείου, της μαρίνας Αρετσούς και του στρατοπέδου Κόδρα.

Την αξιοποίηση τριών από τα ισχυρά "ατού" που διαθέτει η ανατολική Θεσσαλονίκη και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Το κυβερνείο (γνωστό και ως παλατάκι), η μαρίνα της Αρετσούς και το στρατόπεδο Κόδρα είναι χώροι που διεκδικεί καιρό τώρα ο δήμος Καλαμαριάς και ζητά να του αποδοθούν, καθώς διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων για την τουριστική και οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, με αφορμή μια καινούργια συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο να δημιουργηθούν νέες "συμμαχίες" στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, Γιάννης Μπουτάρης και Θεοδόσης Μπακογλίδης, "έδωσαν τα χέρια" και υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη της μητροπολιτικής ταυτότητας της πόλης για την προβολή και προώθηση της Θεσσαλονίκης και του θαλάσσιου μετώπου της, εντός και εκτός Ελλάδας.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς με θέμα: "Η τουριστική και αναπτυξιακή ταυτότητα και προοπτική της Καλαμαριάς". Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης συνεργιών και συμπράξεων ενώ σε ό,τι αφορά το κυβερνείο εξέφρασε την επιθυμία του να μετατραπεί σε "κέντρο του απανταχού ελληνισμού".

"Η συνεργασία που εγκαινιάσαμε με το Δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί για μας ορόσημο κοινών δράσεων και αγώνων και αναδεικνύει την πολιτική μας προτεραιότητα για την ανάδειξη της μητροπολιτικής διάστασης της πόλης της Θεσσαλονίκης" τόνισε ο κ. Μπακογλίδης και πρόσθεσε: "Η ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας της Καλαμαριάς και η σύνδεσή της με τον υπόλοιπο αστικό ιστό προσδίδει εύρος στην ιστορικότητα, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και το άρωμα που αποπνέει η Θεσσαλονίκη".

"Θεωρούμε ότι οι φυσικοί και άμεσοι σύμμαχοι είναι οι όμοροι δήμοι και χαιρόμαστε που η Καλαμαριά ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες" δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

"Θέλουμε, η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί ως μητροπολιτική περιοχή. Είμαστε μια ενιαία περιοχή και αυτό πρέπει να εκφραστεί και να φανεί μέσα από τον τουρισμό" σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησε και η πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Δέσποινα Αμαραντίδου, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού ωφελεί πολλαπλά όλη την περιοχή.

"Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας καταφέραμε να ανέβουμε 111 θέσεις στο συνεδριακό χάρτη και έχουμε ως στόχο το 2017 να βρισκόμαστε στην πρώτη 50άδα" συμπλήρωσε η κ. Αμαραντίδου.

Για τις ενέργειες και τις δράσεις που πραγματοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο την εξωστρέφεια και την προσέγγιση τουριστών από τις γειτονικές χώρες και από όλο τον κόσμο αλλά και για τη "Διπλωματία πόλεων", όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον τουριστικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό και επιχειρηματικό κλάδο της πόλης, μίλησε η Ιωάννα Μηταυτσή, εργαζόμενη στο τμήμα Τουρισμού. Την εκδήλωση χαιρέτισε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.