Skip to main content

Συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας στη δια βίου μάθηση

Η διασυνοριακή Δράση "Skills Ballancing" δημιουργεί δίκτυο για τη δια βίου μάθηση και την ενίσχυση της απασχόλησης σε Κ. Μακεδονία και Μπλαγκόεβραντ.

Εκπρόσωποι έξι φορέων από την Ελλάδα και δύο από τη Βουλγαρία, συγκεντρώθηκαν στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με διοργάνωση του Επιμελητηρίου Σερρών, προκειμένου να βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου για τη ενίσχυση της δια βίου μάθησης στις διασυνοριακές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και του Μπλαγκόεβραντ.

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο έργο "Skills Ballancing", έχει leader το ελληνικό υπουργεί Παιδείας και εταίρους το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒΕ, το Επιμελητήριο Σερρών, τη ΓΣΕΒΕΕ και, από τη βουλγαρική πλευρά, το Επιμελητήριο του Μπλαγκόεβραντ και το πανεπιστήμιο Neofit Rilski.

Όπως εξήγησε η κ. Σάσα Σταμάτη, υπεύθυνη της συμβουλευτικής εταιρείας Alpha Plan, αναδόχου του έργου, οι εταίροι της Δράσης, αναλαμβάνουν να μελετήσουν το πως περιγράφονται, κατοχυρώνονται νομοθετικά και πιστοποιούνται σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δέκα επαγγέλματα τα οποία έχουν επιλεγεί.

"Στο δίκτυο που θα σχηματιστεί για τη δια βίου μάθηση αλλά και τη διερεύνηση των συστημάτων πιστοποίησης των επαγγελμάτων στις διασυνοριακές περιοχές, θα μετέχουν επιμελητήρια, δήμοι, επαγγελματικοί φορείς, όπως και φορείς της τυπικής αλλά και της άτυπης εκπαίδευσης, δηλαδή της Δευτεροβάθμιας και της Τεχνικής Εκπαίδευσης αλλά και των ΙΕΚ και Κολλεγίων. Πρόκειται για μία Δράση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση το σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων".

Τα δέκα επαγγέλματα που θα μελετηθούν, είναι και αφορούν: Τεχνολόγοι Πληροφορικής, μεσίτες, σχολές οδηγών, τεχνίτες μεταλλικών κατασκευών, υδραυλικοί, διερμηνείς, τεχνίτες συνεργείων αυτοκινήτων, εστιάτορες, παρασκευαστές τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Δράσης σκοπός είναι να τοποθετηθούν με σαφήνεια τα περιγράμματα των επαγγελμάτων, τα ακολουθούμενα συστήματα πιστοποίησης καθώς η πιστοποίηση των δεξιοτήτων μπορεί να γίνει όπλο κατά της ανεργίας αλλά και να εξυπηρετήσει προσφορά και ζήτηση στην αγορά απασχόλησης.