Skip to main content

Συνεργασία μεταξύ ΕΒΕΘ και Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Η συνάντηση μεταξύ ΕΒΕΘ και του Οργανισμού Ασφάλισης εστίασε στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων

Στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με στόχο την στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, εστίασε η σημερινή συνάντηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τη νέα δομή της οικονομικής διπλωματίας και τα προγράμματα δράσης του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Από πλευράς του ΕΒΕΘ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Ά Αντιπρόεδρος, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο Σύμβουλος του Προέδρου του ΕΒΕΘ, κ. Θεόδωρος Αξυλιθιώτης, ενώ από το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν οι κ.κ.: Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Σταματόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Αλέξανδρος Αλεξιάδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ και Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, Διονύσιος Πρωτόπαπας, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ και Κώστας Γιαννικόπουλος, Γεν. Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γ.Γ. ΔΟΣ κ. Σμυρλή.

Ο κ. Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι έχει υπό την εποπτεία του, εκτός από τα Γραφεία OEY, τόσο τον φορέα Enterprise Greece (που στηρίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών), όσο και τον ΟΑΕΠ (που ενισχύει τις εξαγωγές μέσω εγγυήσεων και συναφών ασφαλιστικών προϊόντων). Πρόσθεσε δε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή, που θα συγκεντρώνει όλες αυτές τις δράσεις.  

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ήταν η πρώτη με επιχειρηματικό φορέα, όπως το ΕΒΕΘ και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την συνεργασία του Επιμελητηρίου για να μπορέσουν να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του (στήριξη εξαγωγών και προσέλκυση επενδύσεων).

Σκοπός είναι να έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες και τα Επιμελητήρια μπορούν να παρέχουν τη σχετική πληροφόρηση στα μέλη τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μασούτης, επισήμανε ότι είναι υποχρέωση του Επιμελητηρίου να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στο έργο της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και των φορέων που εποπτεύει, προκειμένου να στηριχτούν ουσιαστικά οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Δ/νων σύμβουλος του ΟΑΕΠ, κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, ανέφερε ότι αν και ο φορέας συνεστήθη το 1968, εντούτοις έπεσε σε σχετική αδράνεια, αλλά πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε με σύγχρονη τεχνογνωσία και νέο επιχειρηματικό μοντέλο στο πρότυπο του αντίστοιχου Ιταλικού φορέα. Η αναδιοργάνωση του φορέα βρίσκεται ήδη στη Βουλή σε φάση νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί εντός του θέρους, για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς με σύγχρονα προϊόντα, όπως το εξαγωγικό factoring, έκδοση εγγυητικών επιστολών, λοιπών εγγυήσεων κλπ. και όλα αυτά με την παροχή υπηρεσιών on-line. «Έχουμε νέα διάθεση» είπε ο ίδιος και θέλουμε να προσεγγίσουμε όχι μόνο τους υφιστάμενους, αλλά και τους εν δυνάμει εξαγωγείς και τις μικρές επιχειρήσεις, που μπορούν να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ τους ευχαρίστησε και ανέφερε ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες τους.