Skip to main content

Συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τον διακεκριμένο καθηγητή Γιώργο Καραγιαννίδη

«Η σειρά ομιλιών στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στοχεύει στο να προάγουμε την επιστημονική έρευνα», δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα, ανακοινωνεί την έναρξη μιας συνεργασίας, με τον διακεκριμένο καθηγητή Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Διευθυντή του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργο Καραγιαννίδη, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός διαύλου αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας γύρω από τη ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η δυνατότητα ερευνητικής συνεργασίας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ ο κ. Καραγιαννίδης θα πραγματοποιήσει και μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών, ελεύθερων για το κοινό, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 11 Απριλίου, 18:00 – 20:00, με τίτλο: «Από τις Φρυκτωρίες στο 5G and beyond». Πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο της επικοινωνίας, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και τις Φρυκτωρίες και μεταβαίνοντας στον 20ο και τον 21ο αιώνα και τα δίκτυα 5G, για τα οποία θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντηθούν οι ερωτήσεις που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό. Επιπλέον, θα γίνει μια αναφορά στο πώς θα είναι τα δίκτυα beyond 6G, που θα λειτουργήσουν το 2025.

Οι υπόλοιπες ομιλίες θα είναι οι εξής:

-Έξυπνες πόλεις: ευκαιρίες και προκλήσεις
Η ομιλία θα επικεντρωθεί στους βασικούς πυλώνες και τις τεχνολογίες όπου βασίζονται οι Έξυπνες Πόλεις, ενώ θα αναδείξει και τα οφέλη και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον σταδιακό μετασχηματισμό των πόλεων σε Έξυπνες Πόλεις.

-Τεχνολογίες επικοινωνιών για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων 
Η ομιλία θα αναλύσει τις απαιτήσεις του Διαδικτύου των Πραγμάτων, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τις τεχνικές προκλήσεις που προκύπτουν.

-Ο δρόμος προς τα δίκτυα έκτης γενιάς (6G) - Προσωπική διαδρομή
Η παρουσίαση θα εστιάσει στην προσωπική διαδρομή του ομιλητή στην ερευνητική περιοχή των Υπολογιστών, Πληροφορίας και Επικοινωνιών, αναλύοντας παράλληλα τα βήματα για την έλευση των δικτύων 6G.

«Η σειρά ομιλιών στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στοχεύει στα εξής: να προάγουμε την επιστημονική έρευνα και να εξοπλίσουμε τη νέα γενιά με γνώσεις, αξίες, κριτική αντίληψη, καθώς και την ικανότητα να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να κατανοεί την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου. Η συνεργασία αυτή θέτει τις βάσεις για την διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη συμβολή του στην έρευνα για τις τηλεπικοινωνίες και τα ασύρματα δίκτυα με μεγάλα διεθνή βραβεία, ενώ είναι IEEE Fellow και ο μόνος Έλληνας ακαδημαϊκός στα επιστημονικά πεδία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, που έχει αναδειχθεί ως Web-of-Science Highly Cited Researchers για τα 7 συνεχή έτη 2015-2021.

Ο Δρ. Βαγγέλης Κονταξάκης, Vice Principal Research and Innovation, Dean of Graduate School, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Διευθυντής Campus Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της πολύπλευρης εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές μας, η συνεργασία με τον κ. Καραγιαννίδη μάς ανοίγει νέους ορίζοντες για να τους προσφέρουμε ακόμα περισσότερα εφόδια στα πεδία της γνώσης και της έρευνας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που έχουμε σχεδιάσει στο Κέντρο Διδασκαλίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, έτσι ώστε να αυξήσουμε την εξωστρέφειά μας, μέσα από τη συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες που τιμούν τη χώρα μας διεθνώς».

«Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει σταθερά στο επίκεντρο την ενίσχυση των φοιτητών του με γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου, που εμπίπτουν ευρύτερα στο γνωστικό τους αντικείμενο, συμβάλλοντας στην απόκτηση μιας σφαιρικής θεώρησης της επιστήμης τους αλλά και του κόσμου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τον κ. Καραγγιανίδη, καθώς και για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για να παρακολουθήσετε την πρώτη ομιλία, κάντε κλικ εδώ ή επισκεφθείτε το www.mitropolitiko.edu.gr.