Skip to main content

Με ποιον δεν θα συνεργαστείτε; Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για τις προοπτικές συνεργασίας και τις δυνατότητες συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας.

Το πέμπτο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την προοπτική της συνεργασίας για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας, κάτι που για να επιτευχθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτήσει σύμπλευση τουλάχιστον τριών, ίσως και περισσότερων παρατάξεων.

Με ποιους από τους ανθυποψηφίους σας ΔΕΝ θα συνεργαζόσασταν για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας;

Χάρης Αηδονόπουλος
Θεωρούμε δεδομένη τη σύμπλευση για αποτελεσματική διοίκηση του δήμου μας. Δεν θα συνεργαζόμασταν όμως με όσους είναι αγκυλωμένοι και ιδεοληπτικά καθηλωμένοι μειοψηφώντας σε θέματα κοινού συμφέροντος της πόλης καθώς και με όσους χαϊδεύοντας αυτιά με ψέματα επιδιώκουν την εκλογή τους.

Σπύρος Βούγιας
Δεν μου αρέσει να μιλώ αρνητικά για τα πρόσωπα των συνυποψηφίων μου. Προφανώς θα απέκλεια τους επικεφαλής και τις παρατάξεις που εκφράζουν ακραίες ή αντιδημοκρατικές θέσεις και παράλληλα (για να είμαι ειλικρινής) θα επεδίωκα μια σταθερή συνεργασία στη βάση συμφωνημένων θέσεων πάνω σε θέματα της πόλης με τις ισχυρότερες παρατάξεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, ώστε να υπάρχει μια δεδηλωμένη, τουλάχιστον πλειοψηφία. Έχοντας διασφαλίσει τη στοιχειώδη δυνατότητα διακυβέρνησης για το καλό της πόλης, θα προσπαθούσα, επιπλέον, σε επιμέρους ζητήματα (οικολογικά, κινηματικά κ.λπ.) να επιτύχω και τη συναίνεση των άλλων, εναλλακτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Αντώνης Γαζάκης
Για να είμαστε ειλικρινείς, με κανέναν! Όπως καταλαβαίνετε, καμιά από τις διαφαινόμενες «κεντροδεξιές» ή «κεντροαριστερές» πλειοψηφίες δεν συμβαδίζει με τις θέσεις μας για να κολλήσουμε κι εμείς από πίσω τους. Η «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» δεν κατεβαίνει λοιπόν στις εκλογές για να διεκδικήσει πόστα και να συνδιοικήσει μετά το Δήμο, με αυτούς που σήμερα πολέμα. Η μόνη φιλοδοξία μας είναι να αποτελούμε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τη φωνή των κινημάτων της πόλης, τη φωνή των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Να μεταφέρουμε τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους, να καταθέτουμε προτάσεις, να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις της αυριανής διοίκησης - όταν για παράδειγμα θα ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα, να πολεμάμε τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται το δημόσιο χώρο.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Κατ’ αρχήν ελπίζουμε κανείς να μη συνεργαστεί με Χρυσαυγίτες γιατί έχουμε επικίνδυνα σημάδια: Χάϊδεμα από ΝΔ, συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, φωτογραφίσεις στελεχών της με Κασιδιάρη, τον ναζιστή παπά Αμβρόσιο, νομικές μεθοδεύσεις για να πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες Χρυσαυγίτες.
Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τη κατάσταση των δημοτών. Όμως δεν παζαρεύουμε με κανέναν. Ταυτίστηκαν στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική κεντρικά (μνημόνια) και στο Δήμο. Είναι «πρόθυμοι» στα μεγάλα συμφέροντα, σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. Θα μας βρουν αντίθετους.
Μας ενδιαφέρει μόνο η συνεργασία με το λαό. Να αναδειχτούν τα προβλήματα του, να αποτρέψει αντιλαϊκές αποφάσεις, να διεκδικήσει λύσεις, να κερδίζει ανάσες, να τραβήξει άλλο δρόμο.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Έχω μάθει να εκφράζω την άποψή μου δίχως περιστροφές. Δεν “στρογγυλεύω” το λόγο μου για να γίνω αρεστός ή να “χαϊδέψω” αυτιά. Δεν διστάζω -αν χρειασθεί- να συγκρουσθώ για τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Έτσι έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι ως δήμαρχος της πόλης θα είμαι με την κοινωνία των πολιτών που έχει δημοκρατικό, προοδευτικό πρόσημο. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για την επιλογή των ανθυποψηφίων μου με τους οποίους θα μπορούσα να συνεργαστώ για να συγκροτήσω δημοτική πλειοψηφία. Γιατί πιστεύω στις συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν όραμα και κέφι για δουλειά. Με ανθρώπους που, όπως εμείς, θέτουν την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο του προγράμματός τους και δεν είναι εγκλωβισμένοι σε κομματικές εξαρτήσεις. Με ανθρώπους που δεν έχουν να ξεπληρώσουν επιταγές σε επιχειρηματικά συμφέροντα και κατεστημένα. Με ανθρώπους που έχουν μάθει να σέβονται τα όργανα συλλογικής έκφρασης και ευθύνης και δεν επιδιώκουν απλά την προσωπική τους προβολή και αναρρίχηση.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Θα επιδιώξω τη συνεργασία με κάθε ένα που υποστηρίζει θέσεις που δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης. Δεν θα συνεργαζόμουν με εκείνους του ανθυποψήφιους που δεν έχουν δημοκρατικό φρόνημα πρώτα και  κύρια. Δεν θα συνεργαζόμουν με όσους υπηρετούν μόνο κομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις σε βάρος της πόλης.

Γιάννης Κούτρας
Δεν τρέφουμε διαχειριστικές αυταπάτες ως προς μια πιο προοδευτική πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και η απερχόμενη δημοτική αρχή Μπουτάρη, μαρτυρούν ότι χωρίς αμφισβήτηση του στενού (μετά)μνημονιακού πλαισίου, από τη μια τα ματωμένα πλεονάσματα καταλήγουν στη μαύρη τρύπα του χρέους, από την άλλη οι δήμοι υιοθετούν ολοένα και περισσότερο το μοντέλο του επιχειρηματία. Κοινή συνισταμένη ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των πολλών. Σε αυτήν την κατάσταση, η θέση μας είναι αυτή της μαχητικής αντιπολίτευσης, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να συναινέσουμε για τη δημιουργία καμιάς δημαρχιακής πλειοψηφίας. Γνωρίζουμε καλά ότι η αυριανή δημοτική αρχή θα βρει αρκετούς καλοθελητές ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των συνυποψηφίων μας, που θα υπηρετήσουν πιστά τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Αντίθετα από την πλευρά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχυθεί ο αγώνας για την ανατροπή της «κανονικότητας» που ετοιμάζονται να συνεχίσουν, μέσα, αλλά κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό τον αγώνα διεκδικούμε να έχουμε δίπλα μας όλες τις αριστερές φωνές, που ανεξάρτητα από τα όσα μας χωρίζουν, επιθυμούν την αναστροφή της συνεχιζόμενης λιτότητας και την απομόνωση των εθνικιστικών κραυγών στην πόλη μας.
 
Μάκης Κυριζίδης
Με όποιον ή όποια δεν σκέφτεται θετικά, με όποιους βάζουν την προσωπική τους ατζέντα ή το κόμμα τους πάνω από τα συμφέροντα της πόλης μας. Δεν θα αφήσουμε αυτούς που απασχολούν την πόλη 3 ή 4 δεκαετίες, έχουν διοικήσει την πόλη από όλα τα αξιώματα, να έρθουν πάλι να διαμορφώσουν τις τύχες της πόλης για ακόμη 10 χρόνια.

Πέτρος Λεκάκης
Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τα άκρα. Από εκεί και πέρα μπορώ να συνεργαστώ με όλους πάνω στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας ώστε ο δήμος να διοικηθεί και να λειτουργήσει. Κανείς δεν πρέπει να λέει ψέματα στους δημότες. Οι συνεργασίες μετά τις εκλογές θα απαιτηθούν και μάλιστα μεταξύ πολλών παρατάξεων. Και το λέω αυτό διότι κάποιοι για να συσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια ζητούν αυτοδυναμία και αποκλείουν συνεργασίες. Εμείς είμαστε εδώ να διαφυλάξουμε την αυτοδιοικητική παρακαταθήκη της Θεσσαλονίκης. Θα είμαστε πυλώνας της διοίκησης και εγγυητής της ενότητας της πόλης.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Θα συνεργαστώ με όλους όσοι πιστεύουν στο δημόσιο συμφέρον και στο κοινό καλό. Με όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν και να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο, να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο αυτής της πόλης. Με όλους όσοι στρατεύονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των πολλών και όχι των κολλητών και των κουμπάρων. Με όλους όσοι έχουν αντιληφθεί ότι η επιστροφή στο καθεστώς της 25ετίας ΔΕΝ είναι επιλογή για την πόλη μας.  Και έχω αποδείξει και από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και από το υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης ότι μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που πολιτικά με χωρίζουν πολλά.  Όσοι πάλι φοβούνται τη Δημοκρατία, αντιδρούν στον Κλεισθένη.

Γιώργος Ορφανός
Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι υποψηφιότητά μου έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει. Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βελτιωθεί η εικόνα της. Από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ των συνεργασιών και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα καταφέρουμε να συνενώσουμε δυνάμεις με κοινό βηματισμό και κοινό όραμα για το καλό της Θεσσαλονίκης. Συνεργασία μπορώ να κάνω με όλους, εκτός από αυτούς που εκφράζουν ακραίες απόψεις.

Γιώργος Ρακκάς
Με την κ. Νοτοπούλου, και τον κ. Ταχιάο, σίγουρα. Εκφράζουν τις δυο διαφορετικές εκδοχές της παγκοσμιοκρατίας στην πόλη, νεοφιλελεύθερη και κρατικιστική. Συμφωνούν η πόλη να συνεχίσει ως παρασιτική φραπεδούπολη, να καταστεί πολυπολιτισμική Βαβέλ, και να μεταβληθεί σε παίγνιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, διαφωνούν στο αν αυτό θα γίνει με όρους κράτους ή ελεύθερης αγοράς. Αντιπροσωπεύουν, επίσης, τις δυο διαφορετικές όψεις της εθνικής μας πολιτικής παθογένειας: Την κομματοκρατία (στην πιο εξελιγμένη της μορφή, του ΣΥΡΙΖΑ) η κυρία Νοτοπούλου, την οικογενειοκρατία ο κύριος Ταχιάος, γιατί αποτέλεσε επιλογή της οικογένειας Μητσοτάκη, μιας φαμίλιας που θέλει να ελέγξει ένα κόμμα (και αύριο, μια κυβέρνηση) με όρους κοτζαμπασισμού του 18ου αιώνα.

Νίκος Ταχιάος
Έχω ήδη θέσει τα όρια: Ακραίοι της δεξιάς από την μια πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Στους τελευταίους εντάσσω και όσους βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ έναν βολικό ρυθμιστή του δεύτερου γύρου.  Βεβαίως, στα σημεία συζητώ τα πάντα, ακόμη και αν προέρχονται από παρατάξεις με τις οποίες έχω εξ ορισμού αντιπαλότητα, όπως αυτή της κυρίας Νοτοπούλου.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους εκπροσωπούν το διαπλεκόμενο παρελθόν, τα συμφέροντα, τις νεοφιλελεύθερες λογικές, την ιδιοτέλεια, την κατάχρηση εξουσίας, τη μίζερη ομφαλοσκόπηση, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία ή τις εθνικιστικές ρητορείες. Δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές μας οι διάττοντες αστέρες, οι διορισμένοι από τα κόμματα, οι συνταξιούχοι της κεντρικής πολιτικής, οι πατριδοκάπηλοι, αυτοί που χρησιμοποιούν τις δημοτικές εκλογές ως τσουλήθρα για τη Βουλή. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε εύκολα όσους δεν έχουμε συναντήσει σε κοινωνικούς αγώνες και την εθελοντική προσφορά, για τη συλλογική διαχείριση των δημόσιων αγαθών, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα των πολιτών, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ειλικρινή διαχείριση της ιστορικής μνήμης της πόλης. Όλα αυτά δεν μας εμποδίζουν να συμπίπτουμε σε θεματικές πλειοψηφίες, αν εκτιμούμε ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Με τους εθνομηδενιστές και με αυτούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία, αυτούς που αποκαλώ, μετά λόγου γνώσεως, εθνικούς προδότες. Για εμάς η Μακεδονία δεν πωλείται, δεν ενοικιάζεται, δεν διαπραγματεύεται. Καθαρές κουβέντες. Έχουμε κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρόκειται να παραβιάσουμε, σεβόμενοι την Ιστορία μας, τους Ήρωες μας, τη Ψυχή μας. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που κάποτε μιλούσαν δημόσια για σύνθετη ονομασία και σήμερα, προσπαθούν να στρογγυλέψουν το λόγο τους, ή ακόμη χειρότερα, να υποβαθμίσουν, το μείζονος σημασίας αυτό εθνικό ζήτημα. Η προδοτική συνθηκολόγηση των Πρεσπών, είτε τους αρέσει είτε όχι, έχει κομβικό χαρακτήρα σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Οι Μακεδόνες δεν ξεχνούμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.