Skip to main content

Συνήγορος του Πολίτη: Μειωμένες οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Ο Συνήγορος του Πολίτη είπε ότι παρατηρείται μία μείωση σε απόλυτους αριθμούς, της τάξης του 40%, που αφορά κατά κύριο λόγο τις εθελούσιες επιστροφές.

Μειωμένες κατά 40% είναι, λόγω της πανδημίας, το 1ο οκτάμηνο του 2020, οι επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη.

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, επί της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη (2019) «Επιστροφές Αλλοδαπών», ο κ. Ποττάκης είπε ότι το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020, πραγματοποιήθηκαν κάτι παραπάνω από 4.000 επιστροφές σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, "Το ζήτημα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιστροφών εξακολουθεί να είναι αλβανικής καταγωγής" είπε ο κ. Ποττάκης, σημειώνοντας ότι το 2019 το ποσοστό επιστρεφομένων αλβανικής υπηκοότητας υπερέβη το 80%, ενώ σήμερα (Ιανουάριος-Αύγουστος 2020) είναι στο 78%.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είπε ότι παρατηρείται μία μείωση σε απόλυτους αριθμούς (σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο 2019), της τάξης του 40%, που αφορά κατά κύριο λόγο τις εθελούσιες επιστροφές που διενεργούνται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αλλά και κατά ένα μέρος από τις αναγκαστικές επιστροφές που διενεργούνται επιχειρησιακά από την ΕΛΑΣ, η οποία διενήργησε 1.000 λιγότερες αναγκαστικές επιστροφές σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισήμανε, για τη μείωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναστολή επιστροφών σε όλη την Ε.Ε. για ένα διάστημα τριών μηνών, από μέσα Μαρτίου έως τέλος Μαΐου, λόγω της πανδημίας. Το διάστημα αυτό, στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν μόνο οδικές επιστροφές Αλβανών υπηκόων, ενώ οι θαλάσσιες επανεισδοχές από Λέσβο προς Τουρκία ανεστάλησαν στις 12/3/2020 (επίσημα 19/3/2020) με επίκληση από πλευράς Τουρκίας, της "προφύλαξης" από τον κορωνοϊό.

Μηταράκης: Έλεγχος του ΕΟΔΥ στην πλατεία Βικτωρίας

Ο παριστάμενος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια, οι αποχωρήσεις (2.700) ξεπερνούν τις αφίξεις (2.000), όταν πέρυσι είχαμε 16.000 καθαρές αφίξεις. Αναφερόμενος στο ζήτημα της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα, είπε ότι πράγματι, υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση 60-70 ατόμων κάθε μέρα, ενώ προανήγγειλε ότι αύριο θα γίνει (υγειονομικός) έλεγχος από τον ΕΟΔΥ σε όλους όσοι είναι εκεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ