Skip to main content

Μαζεύονται «σύννεφα» πάνω από τις ασιατικές οικονομίες

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τις οικονομίες της Ασίας. Οι εισαγωγές πρώτων υλών και οι δυτικές τράπεζες.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τις οικονομίες της Ασίας. Και μπορεί το γεγονός να μην φαίνεται ότι έχει άμεση επίπτωση στις ελληνικές εξελίξεις, ωστόσο το "πέταγμα της πεταλούδας" έχει βρει χιλιάδες φορές εφαρμογή στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείει τίποτα εκ των προτέρων.

Γι αυτό προσέξτε: Η αρχή έγινε με τους Νew Υork Τimes, που σε δημοσίευμα τους το περασμένο Σάββατο, εξηγούσαν πώς έχουν μειωθεί οι εισαγωγές πρώτων υλών της Κίνας και από την Αυστραλία (που είχε αντικαταστήσει εν πολλοίς την Βραζιλία). Ήδη, η αυστραλιανή οικονομία, η οποία είχε μείνει σχεδόν ανέπαφη από την κρίση, τώρα αρχίζει και αυτή να "γονατίζει".

Η συνέχεια δόθηκε, με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που έγραφε ό,τι έλεγε δύο μέρες μετά, την Τρίτη, το Bloomberg. Ότι δηλαδή, οι μεγάλες δυτικές τράπεζες περιορίζουν σημαντικά το άνοιγμα τους στην περιοχή. Με την αρχή να την κάνει η αμερικάνικη Goldman Sachs (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους γνωρίζουν το "βαθύ κατεστημένο" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...). Η τελευταία μείωσε ξαφνικά την έκθεση της στην περιοχή και μόλις πριν από μερικά 24ωρα έβγαλε και ένα εξαιρετικά αρνητικό report για τις προοπτικές του γουάν, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Προφανώς, κάτι περισσότερο γνωρίζουν ...