Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής - Κόντε: Οι φειδωλές χώρες εμποδίζουν τη συμφωνία

Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε μήνυμά του για τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

"Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε", τόνισε ο Κόντε.

Τα θέματα στο τραπέζι «είναι πολλαπλά» και αυτό καθιστά τις συνομιλίες «πολύ περίπλοκες», είπε, πριν απαριθμήσει τα ανοιχτά θέματα. Όπως ανέφερε, το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή «είναι ακόμα προς συζήτηση». Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, είπε, δέχεται επίθεση από «ορισμένα κράτη, όχι πολλά, μερικά» που «αντιδρούν στο ύψος των επιδοτήσεων». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία, αλλά και με τις άλλες λεγόμενες φειδωλές χώρες που δεν συμμερίζονται την ανάγκη για μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση, ειδικά όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά αμφισβητούν επίσης τα δάνεια».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Δηλαδή αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».