Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ψαλιδίζεται στα 390 δισ. ευρώ το ποσό για επιχορηγήσεις και αυξάνεται στα 360 δισ. το ποσό που θα διατίθεται μέσω δανείων. Τι ισχύει για την Ελλάδα

Mετά από πέντε μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, εντάσεων, προτάσεων και αντιπροτάσεων, οι ηγέτες συμφώνησαν στους όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Μπρος το αδιέξοδο, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών αποδέχθηκαν την τελευταία πρόταση του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην τελική πρόταση ψαλιδίζεται στα 390 δισ. ευρώ το ποσό για επιχορηγήσεις και αυξάνεται στα 360 δισ. ευρώ το ποσό που θα διατίθεται μέσω δανείων.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας χάνει 2-2,5 δισ από τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, συγκριτικά με τις γενικότερες μειώσεις, η Αθήνα βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο τελικός συμβιβασμός περιλάμβανε  επιστροφές σε μετρητά για κάποια κράτη από τον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ, μειώνοντας τις ετήσιες καθαρές συνεισφορές τους. Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία θα λάβουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφές για επτά χρόνια. Επίσης Μακρόν και Μέρκελ υποχώρησαν να πέσουν κάτω από τα 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είχε προταθεί αρχικά και να συμφωνήσουν στα 390 δισ.

Η ισχύς του Ταμείου θα είναι τριετής. Το βασικό εργαλείο του Ταμείου (Recovery and Resilience Faciility) αυξάνεται από τα 625 στα 672,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δραστική μείωση προβλέπεται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από τα 32,5 στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Αναλυτικά τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

♦ Recovery and Resilience Facility (RRF) 672,5 δισ εκ των οποίων 360 δισ. δάνεια και 312,5 δισ. επιχορηγήσεις
• Συμπλήρωμα συνοχής: 47,5 δισ.

♦ Horizon Europe: 5 δισ.

♦ InvestEU: 2,1 δισ.

♦ Αγροτική Ανάπτυξη: 7,5 δισ.

♦ Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF): 10 δισ.

♦ RescEU: 1,9 δισ.

♦ NDICI: 3,5 δισ.

Σύνολο: 750 δισ.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. ευρώ εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «φειδωλούς» αυξάνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία.

πηγή: tovima.gr