Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το προσχέδιο που μπλόκαρε η Αθήνα

Το Politico έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας το οποίο αρνήθηκε η Ελλάδα.

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, το οποίο μπλόκαρε η Αθήνα, δίνει στη δημοσιότητα το Politico.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται το πρώτο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, ζητώντας αλλαγές και προσθήκες. Σύμφωνα με το draft, η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το iefimerida, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Σε άλλη παράγραφο καλεί την Τουρκία να σταματήσει η Τουρκία να διεξάγει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Αγκυρας παράνομες. Παράλληλα, καλεί τις δύο πλευρές ώστε να λύσουν τις διαφορές τους.

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο για την Τουρκία